W Warszawie festiwal zup świata
Jeszcze do niedzieli włącznie potrwa w Warszawie I Festiwal Zup Świata. Jest ich na prawie sto - od azerbejdżańskich i gruzińskich poprzez tajskie, arabskie i afrykańskie do rodzimych. Można je degustować, można także dowiedzieć się o historii i zaletach zup.
2017-09-29, 11:24
Posłuchaj
Są warsztaty dla szkół i otwarte warsztaty dla dzieci, a także - to już dla wszystkich - konkursy z nagrodami. Marek Traczyk, naczelny kuchmistrz Festiwalu Zup Świata zapowiada, że odbędą się też wybory królowej zup.
Zupa obowiązkową częścią menu
Nasze własne zupy to owocowe i mleczne, ale wiele regionów Polski ma zupy specyficzne tylko dla danego miejsca. Jak mówi Marek Traczyk, jedzenia zup człowiek nauczony jest tysięcy lat. Na festiwalu największym powodzeniem cieszą się zupa na serze pleśniowym, rosół, flaczki po warszawsku, ale też zupy tajskie, gruzińskie czy marokańskie. Można też spróbować m.in. czerniny. - Czernina schodzi do końca, bo to smak z dzieciństwa - dodaje kuchmistrz.
Na degustację czas do jutrzejszego wieczora
Festiwal trwa do 1 października, od 10.00 do 20.00 na Krakowskim Przedmieściu, w Centralnej Bibliotece Rolniczej - a więc tuż przy Kolumnie Zygmunta i kościele świętej Anny.
Jedynka, Aleksandra Tycner, md
REKLAMA