Nowe produkty owocowo-warzywne: na czym polega ich innowacyjność?

Nnajważniejsze trendy w branży spożywczej obecnie to: żywność eko, renesans mrożonek oraz rozwój rynku przekąsek, opartych na owocach i warzywach, podaje firma doradcza Innova Market Insight.

2017-10-15, 13:00

Nowe produkty owocowo-warzywne: na czym polega ich innowacyjność?
Nowe dyrektywy żywieniowe Instytutu Żywności i Żywienia zalecają spożywanie znacznie większej ilości owoców i warzyw. Foto: sarsmis/Shutterstock.com

Posłuchaj

Nowe dyrektywy żywieniowe Instytutu Żywności i Żywienia zalecają spożywanie znacznie większej ilości owoców i warzyw, zwraca uwagę w "Agro-Faktach" radiowej Jedynki dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, prof. dr hab. Małgorzata Korbin (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Nowe dyrektywy żywieniowe Instytutu Żywności i Żywienia zalecają spożywanie znacznie większej ilości owoców i warzyw, zwraca uwagę dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, prof. dr hab. Małgorzata Korbin.

- Z naciskiem na warzywa, aczkolwiek to, czego nie ma w warzywach będzie w owocach i stąd też w Instytucie Ogrodnictwa rozwijamy w tej chwili technologię produktów mieszanych, które zawierają zarówno owoce, jak i warzywa. Przy czym są to takie technologie, które mają za zadanie utrzymanie na maksymalnie wysokim poziomie tych związków prozdrowotnych, które naturalnie w świeżym produkcie się znajdują – wyjaśnia rozmówczyni Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.

Powstają receptury nowych produktów

Prof. Małgorzata Korbin podaje przykłady nowych produktów, których receptury opracowano w Instytucie Ogrodnictwa.

- Soki mieszane, które zawierają zarówno elementy warzywne, jak i elementy owocowe, zagęszczone, z dodatkiem błonnika, niekoniecznie pochodzącego z tej rośliny, z której pochodzi bazowy produkt. Mnóstwo produktów mieszanych w połączeniu z ziarnem sezamowych, z mlekiem – wylicza ekspertka.
 
Stawiajmy na produkty lokalne

Eksperci żywieniowi podkreślają też, że powinniśmy częściej korzystać z owoców i warzyw produkowanych w naszej strefie geograficznej czy przede wszystkim surowców krajowych.

REKLAMA

- 80 proc. żywności, którą spożywamy to powinna być żywność z naszego regionu, ale zostawmy sobie te 20 proc. na dodatkowe związki, które nasz organizm wykorzysta, a które pochodzą z innych regionów – radzi rozmówczyni Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.

Zwłaszcza, że ani banany, ani ananasy jeszcze u nas nie rosną.

Elżbieta Mamos, awi

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej