Nowe produkty owocowo-warzywne: na czym polega ich innowacyjność?
Nnajważniejsze trendy w branży spożywczej obecnie to: żywność eko, renesans mrożonek oraz rozwój rynku przekąsek, opartych na owocach i warzywach, podaje firma doradcza Innova Market Insight.
2017-10-15, 13:00
Posłuchaj
Nowe dyrektywy żywieniowe Instytutu Żywności i Żywienia zalecają spożywanie znacznie większej ilości owoców i warzyw, zwraca uwagę dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, prof. dr hab. Małgorzata Korbin.
- Z naciskiem na warzywa, aczkolwiek to, czego nie ma w warzywach będzie w owocach i stąd też w Instytucie Ogrodnictwa rozwijamy w tej chwili technologię produktów mieszanych, które zawierają zarówno owoce, jak i warzywa. Przy czym są to takie technologie, które mają za zadanie utrzymanie na maksymalnie wysokim poziomie tych związków prozdrowotnych, które naturalnie w świeżym produkcie się znajdują – wyjaśnia rozmówczyni Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.
Powstają receptury nowych produktów
Prof. Małgorzata Korbin podaje przykłady nowych produktów, których receptury opracowano w Instytucie Ogrodnictwa.
- Soki mieszane, które zawierają zarówno elementy warzywne, jak i elementy owocowe, zagęszczone, z dodatkiem błonnika, niekoniecznie pochodzącego z tej rośliny, z której pochodzi bazowy produkt. Mnóstwo produktów mieszanych w połączeniu z ziarnem sezamowych, z mlekiem – wylicza ekspertka.
Stawiajmy na produkty lokalne
Eksperci żywieniowi podkreślają też, że powinniśmy częściej korzystać z owoców i warzyw produkowanych w naszej strefie geograficznej czy przede wszystkim surowców krajowych.
REKLAMA
- 80 proc. żywności, którą spożywamy to powinna być żywność z naszego regionu, ale zostawmy sobie te 20 proc. na dodatkowe związki, które nasz organizm wykorzysta, a które pochodzą z innych regionów – radzi rozmówczyni Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.
Zwłaszcza, że ani banany, ani ananasy jeszcze u nas nie rosną.
Elżbieta Mamos, awi
Polecane
REKLAMA