Czy cukier będzie tańszy?
Unia Europejska uwolniła rynek cukru. Co to oznacza dla polskich firm i konsumentów?
2017-10-25, 11:16
Posłuchaj
- W tym roku zostanie zebranych prawie 14,5 mln ton buraków cukrowych, czyli o milion ton więcej niż to miało miejsce przed rokiem - ocenia Paweł Wyrzykowski, analityk banku BGŻ BNP Paribas.
UE zwiększy produkcję o 20 proc.
Polski rynek cukru jest ściśle związany z rynkiem europejskim. Jakie są prognozy dotyczące produkcji cukru w sezonie 2017-2018?
- Produkcja cukru w Unii Europejskiej w sezonie 2017/2018 ma być o 20 proc. większa niż to miało miejsce przed rokiem. Nadal jednak produkcja cukru w Unii Europejskiej będzie nieco mniejsza niż zapotrzebowanie. W związku z tym prawdopodobnie zmniejszy się import cukru do Unii Europejskiej – wyjaśnia analityk.
Ceny cukru będą spadać
Prognozowana polska produkcja cukru w sezonie 2017/2018 to 2 , 1 mln to, przy krajowym zapotrzebowaniu rzędu 1,75 mln t. Czy to oznacza, że polscy producenci cukru łatwo i po dobrych cenach będą mogli wyeksportować jego nadwyżki?
- Ze względu na uwolnienie rynku cukru przestały obowiązywać limity produkcyjne. W tej sytuacji cukru będzie więcej, zaś ceny tego surowca w Unii Europejskiej będą dostosowywać się do cen światowych, które są niższe, czyli możemy liczyć na spadek ceny cukru w najbliższym czasie – dodaje.
REKLAMA
Analitycy uważają jednak, że Polska jest wśród tych krajów Unii, które mogą skorzystać na zniesieniu kwot cukrowych.
Elżbieta Mamos, abo
Polecane
REKLAMA