Główny lokalny przysmak z Olsztynka produktem tradycyjnym
Drożdżowe ciastka z kruszonką na wierzchu i jagodowym nadzieniem zostały wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych.
2017-11-24, 15:54
– Fenomen olsztyneckich jagodzianek wywodzi się z prostoty, tradycyjnego przepisu na ciasto drożdżowe, a przede wszystkim z ilości jagód włożonych do środka bułeczek – można przeczytać w opisie produktu na stronie resortu rolnictwa.
Jagodzianka, główny lokalny przysmak
Popularne jagodzianki wytwarza cukiernia w Olsztynku od lat 80. ubiegłego wieku, a mieszkańcy i turyści uważają je za główny lokalny przysmak.
Na listę produktów tradycyjnych jest wpisywana żywność stanowiąca element dziedzictwa kulturowego regionu, którą wytwarza się tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat.
Kraina Tysiąca Jezior tylko z jednym produktem rybołówstwa
REKLAMA
Wnioski o wpis składa się do urzędu marszałkowskiego, który dokonuje oceny produktu i jego zgodności z dziedzictwem kulinarnym regionu. Decyzję o umieszczeniu na liście podejmuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Obecnie zarejestrowane są na niej 1753 produkty. Wśród tradycyjnych produktów z Warmii i Mazur (30 na liście) najwięcej jest wyrobów mięsnych, piekarniczych i cukierniczych oraz miodów. Jedynym produktem rybołówstwa jest kawior ze szczupaka.
PAP/Akkal/NRG
REKLAMA