Mniejsze kotlety, tańsze składniki, przeterminowane produkty. Firmy cateringowe do kontroli
Inspekcja Handlowa, która skontrolowała 83 firmy cateringowe przygotowujące posiłki dla szpitali, szkół, domów dziecka, sanatoriów, wykryła nieprawidłowości aż u ponad 70 proc. przedsiębiorców.
2018-01-22, 11:30
Posiłki serwowane w szpitalach nie poprawiły się znacząco. Inspekcja Handlowa sprawdziła, czy firmy cateringowe zastosowały się do zaleceń z ubiegłorocznych kontroli. W pierwszej kolejności wzięła pod lupę przedsiębiorców, którzy przyrządzają posiłki dla pacjentów i do których w poprzednim roku były zastrzeżenia. Dodatkowo sprawdziła firmy cateringowe szykujące jedzenie dla: szkół, przedszkoli, żłobków, sanatoriów, domów opieki społecznej, domów dziecka i ośrodków rehabilitacyjno-edukacyjno-wychowawczych.
Długa lista zarzutów
Wyniki są niepokojące. Inspektorzy wykryli nieprawidłowości u 59 firm (71,1 proc.). Najbardziej rażące to brak informacji o alergenach, stosowanie tańszych składników, używanie przeterminowanej żywności, niehigieniczne warunki przechowywania jedzenia, zaniżane porcje oraz niezgodność jadłospisu z umowami, które firmy cateringowe zawarły ze szkołami, szpitalami lub innymi instytucjami.
Kontrolerzy znaleźli w magazynach firm cateringowych przeterminowane produkty, m.in.: twaróg śmietankowy o 6 dni, mięso drobiowe o 11 dni, szynkę wyborową o 12 dni, kaszę manną BIO o 35 dni, koncentrat mąki niskobiałkowej o 173 dni.
Mniejsze porcje
Resztki żywności przechowywano w brudnych zamrażarkach, w jednej w otwartym worku na śmieci bez żadnych oznaczeń były skrawki mięsa i wędlin oraz krupnioki.
REKLAMA
W jadłospisie dla pacjentów zabrakło np. informacji o tym, że podawane na kolację parówki zawierają soję i seler (inne alergeny wykazano), co mogło mieć znaczenie dla osób uczulonych na te składniki.
Dzieciom z podstawówki i pacjentom szpitala serwowano natomiast mniejsze kotlety mielone. Okazało się również, że dostarczane przez niektóre firmy cateringowe posiłki nie były zgodne z wcześniej podpisanymi umowami.
Będą kary
Przedsiębiorcy już w czasie kontroli uzupełniali brakujące informacje w jadłospisach, wycofywali przeterminowane produkty i usuwali inne nieprawidłowości. Inspekcja Handlowa nałożyła na winnych kary i mandaty. Skierowała też dwa wnioski do sądu o ukaranie za wykroczenia. Ponadto zawiadomiła o nieprawidłowościach organy nadzoru sanitarnego i weterynaryjnego, urzędy miar oraz wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów apeluje, aby szpitale, szkoły, przedszkola i inne podobne instytucje zwiększyły nadzór nad firmami, które dostarczają im jedzenie i weryfikowały, czy posiłki są zgodnie z zawartymi umowami.
REKLAMA
UOKiK, ak, NRG
REKLAMA