Tłusty czwartek okiem dietetyka
- Raz w roku zdecydowanie można, a nawet należy, zjeść pączka dla zdrowia psychicznego. Mimo tego, że pączek to same puste kalorie – tylko tłuszcz, biała mąka i ogromna ilość cukru. Jest to więc totalnie bezwartościowy produkt, którego organizm nie wykorzystuje do budowania komórek – powiedziała w Polskim Radiu 24 dietetyczka Justyna Marszałkowska-Jakubik.
2018-02-08, 15:06
Posłuchaj
8.02.18 Justyna Marszałkowska-Jakubik o tłustym czwartku.
Dodaj do playlisty
Jak podkreśliła Justyna Marszałkowska-Jakubik, jeden pączek to ok. 300-400 kcal. - To tyle samo co np. trzy duże jabłka lub obiadowa porcja łososia z piekarnika - wyjaśniła.
Dodała, że by spalić tyle kalorii, potrzeba np. pół godziny intensywnego wysiłku fizycznego, około godziny powolnej aktywności lub kwadrans wbiegania po schodach non stop.
Marszałkowska-Jakubik wyjaśniła, że pączek składa się wyłącznie z tzw. pustych kalorii. - W związku z tym te 300-400 kcal odkłada się nam w formie tkanki tłuszczowej. Organizm nie wykorzystuje tego do budowania komórek – oznajmiła.
Więcej w całej rozmowie.
Gospodarzem audycji był Mateusz Maranowski.
Polskie Radio 24/pr
____________________