Tłusty czwartek okiem dietetyka

- Raz w roku zdecydowanie można, a nawet należy, zjeść pączka dla zdrowia psychicznego. Mimo tego, że pączek to same puste kalorie – tylko tłuszcz, biała mąka i ogromna ilość cukru. Jest to więc totalnie bezwartościowy produkt, którego organizm nie wykorzystuje do budowania komórek – powiedziała w Polskim Radiu 24 dietetyczka Justyna Marszałkowska-Jakubik.

2018-02-08, 15:06

Tłusty czwartek okiem dietetyka
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: pixabay.com/public domain

Posłuchaj

8.02.18 Justyna Marszałkowska-Jakubik o tłustym czwartku.
+
Dodaj do playlisty

Jak podkreśliła Justyna Marszałkowska-Jakubik, jeden pączek to ok. 300-400 kcal. - To tyle samo co np. trzy duże jabłka lub obiadowa porcja łososia z piekarnika - wyjaśniła.

Dodała, że by spalić tyle kalorii, potrzeba np. pół godziny intensywnego wysiłku fizycznego, około godziny powolnej aktywności lub kwadrans wbiegania po schodach non stop.

Marszałkowska-Jakubik wyjaśniła, że pączek składa się wyłącznie z tzw. pustych kalorii. - W związku z tym te 300-400 kcal odkłada się nam w formie tkanki tłuszczowej. Organizm nie wykorzystuje tego do budowania komórek – oznajmiła.

Więcej w całej rozmowie.

Gospodarzem audycji był Mateusz Maranowski.

Polskie Radio 24/pr

____________________ 

Data emisji: 8.02.18

Godzina emisji: 14:37

Polecane

Wróć do strony głównej