Adoracja Najświętszego Sakramentu. "Eucharystia tworzy Kościół"
Kościół katolicki obchodzi uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Pańskiej, potocznie nazywaną Bożym Ciałem. Podobnie jak w Wielki Czwartek, wspominamy ustanowienie przez Chrystusa Eucharystii, podczas Ostatniej Wieczerzy. Jednak Boże Ciało ma inny, radośniejszy wymiar. Wyrazem tego są m.in. procesje z Najświętszym Sakramentem, które przeszły ulicami miast i miejscowości. O adoracji Najświętszego Sakramentu mówił w audycji Terlikowski Na Froncie redemptorysta o. dr Marek Kotyński.
2018-05-31, 21:00
Posłuchaj
Jak podkreślał o. Marek Kotyński, katolicy przywiązują ogromna wagę do Eucharystii. – My wierzymy, że Chrystus jest obecny w Eucharystii duszą i ciałem. Wierzymy też, że Eucharystia trwa nie tylko podczas najświętszej ofiary, ale ta zmiana, która zachodzi w chlebie i winie trwa, dlatego przechowujemy Najświętszy Sakrament. Katolicy podkreślają wagę adoracji Najświętszego Sakramentu – to nie tylko ofiara, dar, ale i pokarm na życie doczesne i wieczne – mówił gość Polskiego Radia 24.
Jak wskazywał redemptorysta, po słowach konsekracji dokonuje się zmiana istoty chleba i wina. – Dogmat o Eucharystii był ustanawiany przez długie lata. Katolicy uważali, że ich wiara jest czymś więcej niż symbolem. Wierzymy, że w czasie eucharystii dochodzi do transsubstancjacji, czyli przeistoczenia. Istota chleba zmienia się w ciało, a wino staje się krwią Chrystusa. Po słowach konsekracji dokonuje się zmiana istoty. Jezus obiecał nam, że zostanie z nami, jego obecność substancjalna jest w Eucharystii, która tworzy Kościół – powiedział o. Kotyński.
Uroczystość Bożego Ciała to święto ruchome. Zawsze jednak przypada 60 dni po Wielkanocy. Pierwszy raz obchodzono ją w XIII wieku we Francji. W Polsce najpierw zaczęto ją obchodzić w XIV wieku.
Więcej w całej audycji.
REKLAMA
Gospodarzem programu był Tomasz Terlikowski.
Polskie Radio 24/IAR/cd
______________________
Terlikowski na froncie - wszystkie audycje
Data emisji: 31.05.2018
Godzina emisji: 20:06
REKLAMA
Polecane
REKLAMA