Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA): żywność na rynku jest bezpieczna
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują ponad 84 000 próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. O raporcie z Aleksandą Mrowiec z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin w radiowej Jedynce rozmawiał Tomasz Matusiak.
2018-08-10, 18:00
Posłuchaj
Spośród zbadanej żywności 96 proc. próbek spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach. Przygotowany raport zawiera również wyniki badań produktów dostępnych na polskim rynku.
W ramach kontroli przebadano 2 tys. 301 próbek – w 47,9 proc. próbek nie wykryto żadnych pozostałości, a 48,6 proc. zawierało mieszczące się w normach śladowe ilości pozostałości środków ochrony roślin.
Europejski urząd zwykle z opóźnieniem publikuje swoje dane. Raport, który został obecnie przedstawiony dotyczy roku 2016 i wskazuje na pozostałości środków ochrony roślin w żywności dostępnej na rynku.
- Spośród 84 tys. próbek żywności przekroczeń norm była znikoma liczba - około 3 proc. A 50 proc. badanej żywności w ogóle nie posiadało pozostałości pestycydów a w kolejnych 50 proc. były one w normie - wyjaśniła Aleksandra Mrowiec.
A co te wyniki oznaczają dla konsumentów?
- Oznaczają, że żywność w Unii Europejskiej jest bezpieczna. Wyniki próbek pobranych w Polsce były podobne, czyli w połowie nie było przekroczonych norm, kolejna polowa była w normie a w 2 proc. była znikoma - dodała ekspertka.
Poziomy bezpieczeństwa ustalają toksykolodzy. Zdaniem Aleksandry Mrowiec jako konsumenci możemy czuć się bezpiecznie. Żywność, którą spożywany jest kontrolowana.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Tomasz Matusiak, kw