Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA): żywność na rynku jest bezpieczna

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują ponad 84 000 próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. O raporcie z Aleksandą Mrowiec z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin w radiowej Jedynce rozmawiał Tomasz Matusiak.  

2018-08-10, 18:00

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA): żywność na rynku jest bezpieczna
zdjęcie ilustracyjne. Foto: shutterstock

Posłuchaj

Na temat raportu EFSA z Aleksandrą Mrowiec z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin w radiowej Jedynce rozmawiał Tomasz Matusiak/Naczelna Redakcja Gospodarcza
+
Dodaj do playlisty

Spośród zbadanej żywności 96 proc. próbek spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach. Przygotowany raport zawiera również wyniki badań produktów dostępnych na polskim rynku.

W ramach kontroli przebadano 2 tys. 301 próbek – w 47,9 proc. próbek nie wykryto żadnych pozostałości, a 48,6 proc. zawierało mieszczące się w normach śladowe ilości pozostałości środków ochrony roślin. 

Europejski urząd zwykle z opóźnieniem publikuje swoje dane. Raport, który został obecnie przedstawiony dotyczy roku 2016 i wskazuje na pozostałości środków ochrony roślin w żywności dostępnej na rynku. 

- Spośród 84 tys. próbek żywności przekroczeń norm była znikoma liczba - około 3 proc. A 50 proc. badanej żywności w ogóle nie posiadało pozostałości pestycydów a w kolejnych 50 proc. były one w normie - wyjaśniła Aleksandra Mrowiec. 

A co te wyniki oznaczają dla konsumentów? 

- Oznaczają, że żywność w Unii Europejskiej jest bezpieczna. Wyniki próbek pobranych w Polsce były podobne, czyli w połowie nie było przekroczonych norm, kolejna polowa była w normie a w 2 proc. była znikoma - dodała ekspertka. 

Poziomy bezpieczeństwa ustalają toksykolodzy. Zdaniem Aleksandry Mrowiec jako konsumenci możemy czuć się bezpiecznie. Żywność, którą spożywany jest kontrolowana. 

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Tomasz Matusiak, kw 

Polecane

Wróć do strony głównej