Polacy marnują sporo żywności, szczególnie owoców i warzyw
Wspólnotowe Centrum Badawcze Unii Europejskiej opublikowało na łamach „Waste Management” raport dotyczący marnowania żywności. Analiza pokazuje, że gospodarstwa domowe UE wytwarzają rocznie - na jedną osobę - ponad 35 kg odpadów w postaci świeżych owoców i warzyw.
2018-08-17, 13:23
Posłuchaj
Raport wskazuje na szacunki Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Żywności i Rolnictwa. Według nich około jedna trzecia produkowanej na świecie żywności dla ludzi jest tracona lub marnowana.
Prowadzone w poszczególnych krajach badania pokazują, że świeże owoce i warzywa stanowią prawie 50 proc. odpadów żywnościowych wytwarzanych przez gospodarstwa domowe w UE.
- Powinniśmy zwracać uwagę na opakowania produktów, na datę przydatności do spożycia - mówi w radiowej Jedynce dr Joanna Gałązka z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin. Zepsute częściowo i spleśniałe produkty nie nadają się do spożycia ostrzega ekspertka.
- Sporo żywności się marnuje, ponieważ kupujemy na zapas - dodaje Anna Kaszewiak z Rynku Hurtowego Bronisze.
REKLAMA
Anna Kaszewiak zachęca, aby dzielić się żywnością z potrzebującymi. Unikniemy w ten sposób marnowania jedzenia. Rynek hurtowy w Broniszach współpracuje z bankami żywności. Organizowane są zbiórki i żywność przekazywana jest różnym instytucjom.
Autorzy raportu zaznaczają, że rocznie na terenie UE marnuje się ok. 88 milionów ton żywności. Związane z tym koszty szacuje się na 143 miliardy euro.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Tomasz Matusiak kw
REKLAMA