Związki sztuki kulinarnej z kulturą wysoką
Na rynku wydawniczym ukazała się książka pt. "Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze”. - To książka o związkach kuchni z kulturą i o relacji sztuki kulinarnej z malarstwem, architekturą, czy muzyką – mówiła w audycji "Warto Czytać” w Polskim Radiu 24 Agnieszka Drotkiewicz, współautorka publikacji.
2018-10-07, 11:26
Posłuchaj
Agnieszka Drotkiewicz wyjaśniała związki pomiędzy kuchnią, a pojęciami sztuki. - Jest podejście potoczne do słowa sztuka. Ktoś coś dobrego przygotował i mówimy, że jest to arcydzieło. Do kuchni można stosować określenie sztuki w kontekście metaforycznym, które nie ma granic czasowych, geograficznych, klasowych ani finansowych. Jeśli chodzi o sztukę w rozumieniu bardziej zdefiniowanym, to w książce opisujemy bankiety renesansowe i barokowe. Rozmawiamy o tym jak kuchnia na francuskim dworze była pokazem absolutyzmu monarchii. Kuchnia tworzona przez François Vatela miała być obrazem boskości monarchii francuskiej – tłumaczyła gość Polskiego Radia 24.
Agnieszka Drotkiewicz zwróciła uwagę na to, że podejście do prac kuchennych związane jest z tym, która z płci zajmuje się przyrządzaniem potraw. – Mężczyźni często byli i w pewnej mierze są do dzisiaj szefami, tymi maestro kuchni. Kobietom przypisywano wąskie horyzonty. To są oczywiście stereotypy, które staramy się przełamać – dodała gość Polskiego Radia 24.
Więcej w nagraniu audycji.
Rozmawiała Luiza Bebłot.
REKLAMA
Polskie Radio 24
______________________
Data emisji: 7.10.18
Godzina emisji: 7:37
REKLAMA