Jak kupować ryby, aby nie szkodzić środowisku?
Ryb zjadamy mało, za mało - twierdzą dietetycy. Wielki Post jest okazją, żeby je częściej wprowadzać do posiłków.
2019-03-16, 09:12
Posłuchaj
Jednak zwracać należy uwagę, jakie ryby wybieramy. Nie tylko chodzi o ich jakość i cenę, ale o to, żeby nie przykładać ręki do agresywnych przełowień ryb.
Jak wyjaśnia Sebastian Kobus z WWF Polska, warto skorzystać z poradnika wydanego przez tę organizację, gdzie ryby oznaczone zielonym światłem są poławiane w sposób odpowiedzialny i powinniśmy je wybierać.
− Natomiast powinniśmy unikać ryb oznakowanych czerwonym światłem, gdyż są one poławiane w sposób niezrównoważony, mówi gość radiowej Jedynki.
I dodaje, że warto też kupować ryby z certyfikatami – MSC dla ryb dziko żyjących i ASC - dla stad hodowlanych.
REKLAMA
Zwraca uwagę, że w handlu znajduje się sporo ryb bez oznakowania i certyfikatów, a to oznacza, że były poławiane w sposób niezrównoważony.
Ekspert pytany o dorsza występującego w Bałtyku informuje, że w tym roku ta ryba jest oznakowana światłem czerwonym, czyli nie powinno się go kupować. Warto za ro kupować dorsza czarnego, oznakowanego kolorem zielonym.
A informacje o tym, jaki kolorem oznakowane jest ryba, można znaleźć na opakowaniach i etykietach.
Aleksandra Tycner, jk
REKLAMA
REKLAMA