Bilans członkostwa w UE dla polskiego rolnictwa z pewnością jest dodatni
15 lat członkostwa naszego kraju w Unii Europejskiej zaowocowało istotnymi zmianami w polskim rolnictwie i na wsi. Środki, które napłynęły z Brukseli przyczyniły się do modernizacji wielu gospodarstw i rozbudowy infrastruktury cywilizacyjnej. Rolnicy i przetwórcy dostarczanych przez nich surowców, korzystają możliwości zbytu na wspólnotowym rynku żywnościowym.
2019-05-14, 12:54
Posłuchaj
Unijne wsparcie finansowe było bardzo duże - podkreśla profesor Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jak dodaje, najczęściej w tym kontekście mówi się o dotacjach - przez 15 lat do Polski przekazano 32 miliardy euro netto na rolnictwo.
Zagranica stoi przed nami otworem
Mamy też wspólnotowy rynek zbytu dla naszych produktów rolno-spożywczych, a dzięki temu bardzo duży eksport. Profesor Andrzej Kowalski mówi, że obecnie Polska jest trzecim krajem w Unii Europejskiej jeśli chodzi o wielkość salda handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. To około 10 miliardów euro na plusie. Obecnie w naszym handlu rośnie udział produktów wysoko przetworzonych i luksusowych.
Na początku akcesji nikt nie przypuszczał, że na przykład dostawami serów będziemy konkurować na rynkach Francji czy Holandii.
W ubiegłym roku wartość polskiego eksportu żywności wyniosła prawie 30 mld euro.
REKLAMA
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Dariusz Kwiatkowski, md
Polecane
REKLAMA