Wybierając polskie produkty wspieramy gospodarkę. Rodzime produkty są lepsze
Polska jest dużym producentem i eksporterem artykułów rolno-spożywczych. Konsument wybierając polskie produkty wspiera krajową gospodarkę i rolnictwo – przypomina Kancelaria Premiera z okazji Dnia Polskiej Żywności.
2020-08-26, 09:00
Produkt oznaczony znakiem "Produkt Polski" musi być wyprodukowany z surowców wytworzonych na terenie Polski – w przypadku produktów nieprzetworzonych – w 100 proc., a produktów przetworzonych – w 75 proc. Jest to oznakowanie dobrowolne, ale sugeruje konsumentowi, że kupuje rodzimą żywność. Wybierając żywność z oznakowaniem "Produkt Polski" wspieramy polskich producentów, krajową gospodarkę i rolnictwo.
Efekt rosnącej świadomości zakupowej
– Jeżeli Polacy będą kupowali 1 proc. więcej produktów polskich, w krajowej gospodarce zostanie ponad 6,6 mld zł rocznie – podkreśla Kancelaria Premiera.
Powiązany Artykuł
GUS: rośnie pozycja Polski w eksporcie żywności. Zobacz, w których produktach przodujemy
Aż 79 groszy z każdej wydanej złotówki zostaje w Polsce, jeżeli kupimy produkt rodzimej firmy wyprodukowany w kraju. Dlatego warto jest wybierać polską żywność i kupować świadomie to, co pochodzi od polskich rolników.
Według badania przeprowadzonego w 2018 roku przez Fundację "Teraz Polska" wynika, że Polacy coraz chętniej sięgają po produkty lokalne i regionalne. Z kolei z raportu "Czas na produkty regionalne" SW Research wynika, że 54 proc. respondentów uważa rodzime produkty za lepsze od tych zagranicznych.
REKLAMA
Polacy coraz częściej zwracają uwagę na jakość, która staje się ważniejsza niż cena. Jest to efekt rosnącej dojrzałości i świadomości zakupowej Polaków. Produkty regionalne uważane są za zdrowsze i bardziej naturalne, a ich wyższa cena jest czymś oczywistym.
– Jeszcze do niedawna tego typu produkty można było kupić jedynie na bazarkach lub bezpośrednio od producenta. Coraz częściej wartościowe lokalne produkty można znaleźć na półkach sieci handlowych – podkreśla Stowarzyszenie Sady Grójeckie.
Renoma, wysoka jakość i wyjątkowe walory
Tylko produkty posiadające tradycję, renomę, wysoką jakość i wyjątkowe walory mogą uzyskać jedno z trzech unijnych oznaczeń (ChOG, GTS, ChNP). Dotychczas takie oznaczenie ma 44 polskich produktów (tj. wielokrotnie mniej niż jest we Francji czy we Włoszech).
– Jedno z takich oznaczeń uzyskały Jabłka Grójeckie – przypomina prezes Stowarzyszenia Sady Grójeckie Maciej Majewski.
REKLAMA
Powiązany Artykuł
"Wyrównanie dopłat, bezpieczeństwo żywnościowe". Jan Krzysztof Ardanowski o priorytetach polskiego rolnictwa
Polska jest też dużym eksporterem żywności. W pierwszym półroczu tego roku nasz kraj wyeksportował towary rolno-spożywcze o wartości 16,4 mld zł, o 7 proc. więcej niż przed rokiem.
PolskieRadio24.pl/PAP/DoS
REKLAMA
REKLAMA