Naukowcy zbadali wpływ witaminy D na COVID-19. Może chronić przed ciężkim przebiegiem choroby
Nowa analiza wskazuje, że odpowiedni poziom witaminy D może zmniejszać ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 i zgonu. Naukowcy sugerują dbanie o odpowiedni poziom tej witaminy i jeśli potrzeba - suplementację.
2021-09-17, 09:47
Jak tłumaczą autorzy nowej pracy opublikowanej na łamach "Scientific Reports", dotychczasowe badania wskazywały, iż niedobór witaminy D zwiększa podatność na wirusowe i bakteryjne infekcje dróg oddechowych.
Powiązany Artykuł
"Mimo wielkiej krytyki, UE jest liderem". Przewodnicząca KE o walce z pandemią i poziomie wyszczepienia
Obserwacyjne badania sugerowały już także związek między niskim poziomem tej witaminy i COVID-19, ale w tym wypadku mogły działać także inne, związane ze stężeniem witaminy D czynniki, takie jak wiek, otyłość, czy inne choroby.
Aby poradzić sobie z tą niepewnością, naukowcy z Trinity College Dublin (Irlandia) i University of Edinburgh (W. Brytania) posłużyli się analizą genów, które wpływają na poziom witaminy D oraz pomiarami ilości światła UV, na którą wystawieni byli ochotnicy.
REKLAMA
Kilka zespołów próbowało już opartego na genach podejścia, ale nie znalazło żadnej korelacji.
Według autorów nowej pracy - najprawdopodobniej dlatego, że nie wzięto pod uwagę nasłonecznienia, od którego silnie zależy poziom witaminy.
Nasłonecznienie miało istotny wpływ na badanie
Nowe, dokładniejsze podejście przy udziale pół miliona mieszkających w Wielkiej Brytanii ochotników pokazało tymczasem, że z uwzględnieniem nasłonecznienia, związek z witaminą jest trzykrotnie silniejszy, niż bez udziału promieni UV.
Im więcej tych promieni w miejscu przebywania ochotników, tym mniejsze ryzyko hospitalizacji i zgonu.
Jednocześnie korelacja z genami okazała się relatywnie słaba.
Witamina D może chronić przed ciężkim przebiegiem COVID-19
Powiązany Artykuł
Nowy, niepokojący wariant koronawirusa. WHO monitoruje "Mu"
Choć tego typu analiza nie pozwalała na jasne określenie przyczyn i skutków, to wyniki wskazują, że poziom witaminy D może znacząco wpływać na ryzyko powikłań przy infekcji SARS-CoV-2.
- Nasze badanie dostarcza kolejnych przesłanek ku temu, że witamina D może chronić przed ciężkim przebiegiem COVID-19. Odpowiednio zaprojektowane, randomizowane i kontrolowane badania z suplementacją witaminą D będą tutaj kluczowe. Do tego czasu, przy niskiej cenie i bezpieczeństwie suplementów z witaminą D, można z pewnością doradzić przyjmowanie odpowiednich suplementów i ochronę przed niedoborem witaminy D, szczególnie, że zbliża się zima - powiedział prof. Lina Zgada z Trinity College Dublin.
REKLAMA
Substancja ta jest przy tym istotna z punktu widzenia wielu funkcji organizmu, m.in. pomaga utrzymać w dobrym stanie kości i mięśnie - zwracają uwagę naukowcy.
- Przy braku skutecznych terapii przeciw COVID-19, uważamy, że ważne jest, aby być otwartym na pojawiające się wyniki rygorystycznie prowadzonych badań nad witaminą D - dodał prof. Evropi Theodoratou z University of Edinburgh.
ng
REKLAMA
REKLAMA