Coraz więcej ludzi z nadwagą, jeszcze więcej niedożywionych. Diagnoza ONZ
Miliardy ludzi mają nadwagę, miliony są głodne, jedna trzecia żywności jest marnowana, a sposób, w jaki świat produkuje, przetwarza i konsumuje żywność, generuje jedną trzecią emisji gazów cieplarnianych - powiedział w zeszłym tygodniu szef ONZ Antonio Guterres na pierwszym globalnym szczycie poświęconym przyszłości żywności.
2021-09-29, 07:32
Celem szczytu jest zapewnienie postępu w zakresie 17 celów zrównoważonego rozwoju, stworzonych przez ONZ w 2015 roku jako szeroko zakrojona lista rzeczy "do zrobienia", w tym zakończenie głodu i ubóstwa, osiągnięcie równości płci i podjęcie działań w sprawie zmiany klimatu.
Guterres powiedział na szczycie, że systemy żywnościowe muszą wspierać zdrowie i dobrobyt wszystkich ludzi, chronić planetę i wspierać dobrobyt.
- Jako globalna społeczność musimy zmienić nasze podejście do dotacji dla rolnictwa i wsparcia zatrudnienia dla pracowników - powiedział. - I musimy ponownie przemyśleć, jak postrzegamy i cenimy żywność - nie tylko jako towar, którym można handlować, ale jako prawo, które jest udziałem każdego człowieka.
Rośnie niedożywienie
Światowy głód i niedożywienie wzrosły w zeszłym roku o około 118 milionów ludzi do 768 milionów, z większością wzrostu prawdopodobnie spowodowanego pandemią, według raportu ONZ.
REKLAMA
Na rynkach międzynarodowych światowe ceny żywności wzrosły o 33,9 proc. rok do roku w czerwcu, według indeksu cen agencji ONZ ds. żywności, który mierzy koszyk zbóż, nasion oleistych, produktów mlecznych, mięsa i cukru.
- Musimy uprawiać żywność tam, gdzie środowisko wspiera ją najlepiej i gdzie efektywność emisji jest największa, jednocześnie minimalizując bariery dla handlu i efektywnej dystrybucji - powiedziała na szczycie premier Nowej Zelandii Jacinda Ardern.
Prezydent USA Joe Biden stwierdził we wtorek, że Waszyngton wyda 10 miliardów dolarów na walkę z głodem i inwestycje w systemy żywnościowe w kraju i za granicą. Amerykańscy urzędnicy powiedzieli, że połowa z tych pieniędzy będzie finansować program Feed the Future przez najbliższych pięć lat. Program Feed the Future jest amerykańską inicjatywą, która ma na celu zmniejszenie ubóstwa, głodu i niedożywienia.
Druga strona medalu
Tymczasem świat doświadcza rosnącej pandemii otyłości. Dotyka ona ludzi w każdym wieku i we wszystkich regionach. Szczególnie niepokojące jest to wśród młodych ludzi. W ciągu ostatnich czterech dziesięcioleci odsetek osób w wieku 5-19 lat z nadwagą lub otyłością wzrósł ponad czterokrotnie, z 4 do 18 procent. W skali globalnej ponad 4 miliony ludzi umiera co roku z powodu nadwagi lub otyłości.
Powiązany Artykuł
![rolnictwo finanse1200.jpg](http://static.prsa.pl/images/8d553d46-eab3-4064-9162-32430130c27b.jpg)
Eksport produktów rolnych. Zobacz, jak Polska wypada na tle świata
Kiedyś uważany za problem krajów o wysokich dochodach, obecnie nadwaga i otyłość wzrasta w krajach o niskich i średnich dochodach, zwłaszcza w środowiskach miejskich. Zdecydowana większość dzieci z nadwagą lub otyłością żyje w krajach rozwijających się, gdzie tempo wzrostu jest o ponad 30 procent wyższe niż w krajach rozwiniętych.
REKLAMA
Pandemia COVID-19 jeszcze bardziej uwidoczniła, że otyłość stanowi zagrożenie dla zdrowia, ponieważ u otyłych pacjentów ryzyko wystąpienia najcięższych następstw COVID-19 jest czterokrotnie wyższe. Światowe Zgromadzenie Zdrowia ustaliło cele dotyczące ograniczenia otyłości u dzieci, młodzieży i dorosłych do roku 2025. Przy obecnym tempie postępu, żaden z tych celów nie zostanie prawdopodobnie osiągnięty, jednak otyłość i związane z nią problemy zdrowotne można ograniczyć.
- Po pierwsze, potrzebujemy lepszej profilaktyki, począwszy od dobrego odżywiania w czasie ciąży, a następnie wyłącznego karmienia piersią przez pierwsze sześć miesięcy życia i kontynuowania karmienia piersią przez pierwsze dwa lata i później. Po drugie, potrzebujemy polityki i inwestycji, które ułatwiają dostęp do zdrowej i pożywnej żywności. Po trzecie, osoby cierpiące na nadwagę lub otyłość potrzebują lepszej opieki w ramach systemu podstawowej opieki zdrowotnej - stwierdził Antonio Guterres.
PolskieRadio24.pl/ Reuters/ ONZ/ mib
REKLAMA