Inflacja przystopowała. Prof. Mączyńska: dobra wiadomość
- Jest sporo czynników, które mogą dawać nadzieję na to, że inflacja stopniowo będzie spadać. Są także czynniki, które mogą spowodować przejściowy wzrost cen - mówiła w Polskim Radiu 24 prof. Elżbieta Mączyńska (SGH, Polskie Towarzystwo Ekonomiczne).
2022-07-31, 16:27
O znaczeniu tej wiadomości mówiła prof. Elżbieta Mączyńska. - Myślę, że przede wszystkim jest to informacja uspokajająca, bo niestety na rynku obserwujemy w niektórych obszarach przejawy paniki. Dla inflacji nie ma nic gorszego właśnie niż panika rynkowa - stwierdziła.
Słodkie braki?
Mówiąc o panice rynkowej, ekspert z Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego przywołała przykład z ostatnich dni - zamieszania wokół cukru.
- Historia z cukrem, z tym, że ludzie rzucili się kupować cukier, pokazuje, jak łatwo taką panikę wywołać. Na pewno na tym ktoś skorzystał i na pewno jest to do sprawdzenia przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Nie było powodu do takich gwałtownych zachowań, ale do nich doszło. W związku z tym cukier podrożał - wyjaśniła.
REKLAMA
Jak podkreśliła gość audycji, wobec tego informacja, że mamy po raz pierwszy od wielu miesięcy sytuację, że inflacja nie wzrosła, "jest wiadomością uspokajającą na poziomie, który nie może uspokajać do końca, bo nadal inflacja jest dwucyfrowa".
Więcej w nagraniu.
Posłuchaj
***
Audycja: Temat dnia/Gość PR24
REKLAMA
Prowadząca: Magdalena Złotnicka
Gość: prof. Elżbieta Mączyńska (SGH, Polskie Towarzystwo Ekonomiczne)
Data emisji: 31.07.2022
Godzina: 15.06
REKLAMA
kmp
REKLAMA