Olej palmowy w branży spożywczej i gastronomii. Co daje certyfikacja tego tłuszczu?
W czwartek 1 lutego, obchodzimy Międzynarodowy Dzień bez Oleju Palmowego. 64 procent Polaków nie spotkało się z pojęciem certyfikowany olej palmowy - wynika z najnowszego badania, przeprowadzonego dla WWF i Polskiej Koalicji do spraw Zrównoważonego Oleju Palmowego.
2024-02-01, 07:50
WWF Polska przekonuje, że nie należy zrezygnować z wykorzystania tego surowca, tylko zwracać uwagę, by pochodził ze zrównoważonych upraw, które są certyfikowane. Przypomina, że niebawem - zgodnie z unijnym prawem - firmy w Europie będą mogły kupować olej palmowy pochodzący tylko z takich plantacji.
Magdalena Rusiłowicz z WWF Polska powiedziała, że olej palmowy nie kojarzy się dobrze Polakom.
Dodała, że Polska Koalicja do spraw Zrównoważonego Oleju Palmowego zajmuje się promocją certyfikacji oleju palmowego. WWF chce edukować biznes, organizacje i konsumentów, w jaki sposób certyfikacja może doprowadzić do tego, że pozyskiwanie surowców wrażliwych będzie się odbywało bez szkody dla środowiska i społeczności lokalnych.
REKLAMA
Pochodzenie oleju
Magdalena Rusiłowicz podkreśliła, że trzy czwarte oleju palmowego produkowanego na świecie pochodzi z Malezji i Indonezji. Mówiła, że w ostatnich trzech latach udało się tam ograniczyć proces wylesiania i rośnie powierzchnia certyfikowanych upraw.
W czerwcu ubiegłego roku weszło w życie unijne rozporządzenie, które ma zapobiegać wylesianiu, większość firm musi się dostosować do nowych zasad pod koniec roku. Ekspertka WWF wyjaśniła, że wszystkie surowce wrażliwe, takie jak olej palmowy, kawa czy kakao, sprowadzane na rynek europejski, będą musiały być certyfikowane.
- Jak to się może przełożyć na konsumentów? Przede wszystkim spadnie z nas - konsumentów - taka odpowiedzialność, że musimy szukać produktów, które są zrównoważone - wskazała Magdalena Rusiłowicz.
REKLAMA
Olej palmowy pozyskiwany jest z miąższu owoców palmy - olejowca gwinejskiego. Jest szeroko stosowany w branży spożywczej, kosmetycznej, w sektorze biopaliw, produkcji pasz dla zwierząt i na rynku chemikaliów. Olej palmowy używany jest przede wszystkim do produkcji słodyczy.
Posłuchaj
Z badań przeprowadzonych dla WWF i Polskiej Koalicji do spraw Zrównoważonego Oleju Palmowego wynika, że 64 procent Polaków nie spotkało się z pojęciem certyfikowany olej palmowy. Tymczasem zgodnie z prawem unijnym niebawem na rynki krajów członkowskich nie będą mogły trafiać wybrane produkty - w tym kawa, kakao czy właśnie olej palmowy - których uprawa lub pozyskanie przyczyniły się do wylesiania albo degradacji lasów.
REKLAMA
Posłuchaj
Duże firmy muszą dostosować się do tych przepisów do końca tego roku, a mniejsze - do połowy przyszłego roku.
REKLAMA
Zdaniem ekspertów WWF nie należy zrezygnować z wykorzystania oleju palmowego, tylko zwracać uwagę, by pochodził ze zrównoważonych upraw. Organizacja stoi na stanowisku, że rezygnacja z tego surowca i zastąpienia go olejami z innych roślin powodowałaby dużo większe straty środowiskowe. Wskazuje, że taki scenariusz oznaczałby między innymi konieczność znacznego zwiększenia powierzchni upraw.
85 procent światowej produkcji odbywa się w Malezji i Indonezji. W tych dwóch krajach utrzymuje się z niej 4,5 miliona ludzi.
PR24/IAR/IAR/Informacyjna Agencja Radiowa/ #Jasik/w dwi/mib
REKLAMA
REKLAMA