Koniec zerowego VAT-u na żywność. Ekspert: nie ma uzasadnienia, by go utrzymywać
Rząd rezygnuje z zerowego VAT-u na żywność. Goszczący w Polskim Radiu 24 Maciej Samcik, dziennikarz ekonomiczny z portalu "Subiektywnie o finansach" stwierdził, że na tę decyzję zanosiło się już od końca ubiegłego roku, bo "dziś uzasadnienia do istnienia zerowego VAT-u na żywność nie ma".
2024-03-13, 16:41
Ministerstwo finansów zapowiedziało, że zniesienie VAT-u na żywność, które obowiązuje do końca marca bieżącego roku, nie zostanie przedłużone. Tym samym 31 marca będzie ostatnim dniem obowiązywania obniżonych o VAT cen jedzenia, zaś od 1 kwietnia ceny te mogą wzrosnąć. Maciej Samcik tłumaczył w Polskim Radiu 24, co stoi za tą decyzją i jakie mogą być jej konsekwencje.
Gość audycji podkreślił, że rząd działa w sposób uzasadniony, a długotrwałe utrzymywanie podobnych ulg jest niesprawiedliwe (z VAT-u na żywność zwolnieni są zarówno ci ubodzy, jak i bogaci), a jednocześnie jest bardzo wysokim kosztem dla budżetu.
- Na tę decyzję zanosiło się już pod koniec zeszłego roku. Ona nie zapadła ze względów wyborczo-organizacyjnych. Dziś uzasadnienia do istnienia zerowego VAT-u na żywność nie ma. On został wprowadzony w sytuacji, kiedy mieliśmy wysoką i rosnącą inflację. Teraz mamy inflację dużo niższą i spadającą - ocenił Maciej Samcik.
Zdaniem eksperta trudno z całą pewnością stwierdzić, jakie będą decyzje właścicieli sklepów i sieci handlowych w odniesieniu do powrotu 5-procentowego VAT-u na szereg produktów. Możliwe jest, że w sklepach część cen wzrośnie, być może nie wszystkich produktów spożywczych, ale możliwe jest też, że podnoszone będą ceny takich rzeczy, na które VAT nie wzrasta.
REKLAMA
- Jak widać, co się dzieje dzisiaj, jeśli chodzi o rywalizację tych największych sieci dyskontów o miano najtańszej sieci i obniżanie cen na wyścigi, mam świadomość, że tam jest dużo marketingu w tym i to obniżanie cen wybranych produktów, a nie całego asortymentu, ale nastrój i klimat w branży handlowej jest taki, że raczej walczy się o klienta niż o to, żeby jak największą marżę z niego wycisnąć - mówił dziennikarz. Przypomniał także, że minione lata inflacji nauczyły nas większej uważności jeśli chodzi o ceny w sklepach.
Maciej Samcik ocenił, że możliwe jest także takie działanie właścicieli sklepów, by już teraz powoli podnosić ceny, na tyle nieznacznie, by 1 kwietnia nie było już takiej potrzeby.
- Koniec zerowego VAT-u na żywność. Politycy PiS z kontrolą w Ministerstwie Finansów
- Zerowy VAT na żywność. Minister Dziemianowicz-Bąk: ważne, że zmiana pojawi się po świętach
Więcej w nagraniu.
REKLAMA
Posłuchaj
* * *
Audycja: "Temat dnia / Gość PR24"
Prowadzi: Maciej Wolny
Gość: Maciej Samcik (dziennikarz ekonomiczny, portal "Subiektywnie o finansach")
Data emisji: 13.03.2024
Godzina emisji: 14.09
PR24/jmo
REKLAMA