Rak żołądka. Prof. Sobocki wskazuje, czego należy unikać w diecie

Rak żołądka nie należy do najczęściej występujących nowotworów, to dziesiąte miejsce u kobiet i piąte u mężczyzn pod względem zachorowań, ale to poważna choroba - powiedział w Polskim Radiu 24 chirurg prof. Jacek Sobocki. Ekspert tłumaczył też na czym polega diagnostyka choroby i wskazał, czego lepiej unikać w diecie.

2024-07-10, 20:22

Rak żołądka. Prof. Sobocki wskazuje, czego należy unikać w diecie
Prof. Jacek Sobocki mówił o diagnozowaniu i terapii raka żołądka. Foto: Peter Porrini/ Shutterstock

Gość Polskiego Radia 24 zaapelował o regularne prowadzenie badań profilaktycznych mających zapobiec rozwojowi choroby.

- W krajach dalekiej Azji rutynowe badania gastroskopowe wykonuje się rutynowo u wszystkich pacjentów po 40. roku życia. Tam zachorowalność na raka żołądka jest większa - wskazał. Jak mówił, niewykluczone, że stoją za tym predyspozycje genetyczne w azjatyckiej populacji, choć istotna jest też tamtejsza dieta. 

- Był badania, które pokazały, że ludzie mieszkający w Japonii chorowali na nowotwór charakterystyczny dla tamtej strefy geograficznej, a ich rodzina po przeprowadzce do USA, na inne typy raka. Bardzo ważna jest dieta - zdrowa i nieskłaniająca do nowotworów - podkreślił prof. Jacek Sobocki. 

Genetyczne skłonności

Gość Polskiego Radia 24 powiedział, że w Polsce badania gastroskopowe wykonuje się po wystąpieniu objawów alarmowych. Wymienił wiek powyżej 40 lat, nieintencyjną utratę masy ciała, ból brzucha budzący w nocy, problemy z połykaniem pokarmów, czy anemia.  

REKLAMA

- W pewnych rodzinach dziedziczy się w genach skłonność do raka żołądka. Robiąc badania genetyczne możemy się dowiedzieć, czy z mutacji wynika skłonność do zachorowania. Takie osoby otacza się opieką, częstą obserwacją, screeningową (przesiewową – red.) gastroskopią. Pewnym pacjentom proponujemy profilaktyczne wycięcie żołądka - zaznaczył.

Owoce i warzywa lepsze niż wędliny

Pytany o to, co w diecie wpływa na rozwój raka żołądka, wskazał na "przeszły, stary rodzaj konserwacji pokarmów - mięso wędzone, czy konserwowane w archaiczny sposób". - Dieta bogata w warzywa, owoce, witaminy, które zmniejszają ryzyko uszkodzenia komórek i ich pamięci genetycznej, zmniejszają to ryzyko - wyjaśnił. 

Więcej w nagraniu:

Posłuchaj

Prof. Jacek Sobocki o raku żołądka (Samo zdrowie) 25:59
+
Dodaj do playlisty

REKLAMA

Czytaj także: 

***

AudycjaSamo zdrowie
ProwadzącyMałgorzata Telmińska
Gość: Prof. Jacek Sobocki (chirurg, Luxmed onkologia)
Data emisji: 10.07.2024
Godzina emisji: 19.33


Polskie Radio 24/ mbl

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej