Akwakultura. Nowa technika masowej produkcji żywności
- Ludność naszej planety ma już taką liczebność, że tradycyjne połowy ryb, stały się problemem dla zachowaniu wielu gatunków dla przyszłych pokoleń. Dlatego potrzebna jest akwakultura i zrównoważone rybołówstwo - powiedział dr hab. Radosław Kowalski, profesor PAN, ekspert w dziedzinie akwakultury i ekologii wodnej, w audycji Zmiana klimatu.
2025-01-14, 19:45
Akwakultura to jeden z najszybciej rozwijających się sektorów produkcji żywności na świecie. Masowa dzięki nowych technologią hodowla ryb, skorupiaków, dzięki czemu może stać się odpowiedzią na wyzwania związane z bezpieczeństwem żywnościowym i zmianami klimatycznymi.
Tego typu żywność daje także spore korzyści zdrowotne, a jej produkcja jest proekologiczna, choć wymaga zmiany wielu przyzwyczajeń ze strony konsumentów.
Posłuchaj
W opinii eksperta zrównoważone rybołówstwo nie jest tym samy, co akwakultura, bo oznacza takie łowienie ryb, aby ich różne gatunki nie zostały przełowione i zachowały zdolność do odtwarzania swojej populacji. Akwakultura oznacza hodowanie różnych gatunków ryb i skorupików, w tak optymalnych warunkach, aby miały warunki do szybkiego wzrostu i przybierania na wadze.
Dlatego same komponenty paszowe w akwakulturze muszą składać się z takich substancji, aby nie szkodzić ludzkiemu zdrowiu.
REKLAMA
***
Audycja: "Zmiana klimatu"
Prowadzący: Patryk Michalski
Gość: dr hab. Radosław Kowalski (profesor PAN, ekspert w dziedzinie akwakultury i ekologii wodnej)
Data emisji: 13.01.2025
Godzina emisji: 19.06
Źródło: Polskie Radio 24 / sw
REKLAMA
REKLAMA