Jak przyrządzić kawę, żeby była najzdrowsza? Tych dodatków lepiej unikać
Kawa to jeden z ulubionych napojów Polaków. Nie tylko pobudza, ale może również być korzystna dla zdrowia, o ile tylko pijemy jej właściwy rodzaj. Wybierając niektóre rodzaje dostępnych kaw można sobie na dłuższą metę zaszkodzić.
Andrzej Mandel
2025-01-16, 15:00
Z sondaży wynika, że 68 proc. Polaków deklaruje, że kawa towarzyszy im zawsze lub często w trakcie spotkań z bliskimi. Równocześnie nie trzeba nawet robić sondaży, by przekonać się, że dzień w pracy znaczna część Polaków zaczyna od kawy lub napojów z kawą. Kawa jednak kawie nierówna i to, jak wpływa ona na zdrowie zależy od tego, jaką pijemy.
Napoje kawowe mogą tuczyć
Zasadniczo kawa pita w umiarkowanych ilościach jest zdrowa. Według badań, zmniejsza choćby ryzyko marskości wątroby czy zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Może także poprawiać pamięć krótkotrwałą.
Jednak sposób spożywania kawy też jest bardzo istotny. Zdrowie wspiera kawa pita bez dodatków w postaci cukru, tłustego mleka czy śmietanek itp. Mówiąc wprost - popularne kawy smakowe z tłustym mlekiem, górą bitej śmietany i dodatkiem syropów smakowych na wierzchu to bomby kaloryczne.
Spożywane zbyt często mogą prowadzić do wzrostu masy ciała, poziomu złego cholesterolu i obciążać mocno wątrobę. Przykładowo - typowa jesienna kawa z popularnej amerykańskiej sieci kawiarni to ok. 390 kcal.
REKLAMA
Kawa może chronić
Najzdrowszymi rodzajami kawy są te bez dodatków - americano, espresso, kawa z makinetki (kawiarki) itp. Nie oznacza to jednak, że nie można kawy doprawiać - dobrym dodatkiem mogą być cynamon czy kardamon. A mleko najlepiej dodawać chude (zwykłe lub roślinną alternatywę mleka).
Dzięki temu można liczyć na wymienione wyżej korzyści z picia kawy. Naukowcy pracujący w ramach International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium po przeanalizowaniu ok. 9,5 tys. przypadków zachorowań oraz prawie 16 tys. pacjentów z grupy kontrolnej stwierdzili, że kawosze pijący więcej niż cztery filiżanki dziennie rzadziej zapadali na raka głowy i szyi.
Kawa zmniejsza też ryzyko nowotworów jamy ustnej i gardła. Według naukowców dzieje się tak dzięki zawartym w kawie antyoksydantach i polifenolach.
Nie oznacza to jednak, że koniecznie i zawsze trzeba odmawiać sobie smakowych kaw z licznymi dodatkami. Taka kaloryczna bomba może sprzyjać przecież lepszemu samopoczuciu psychicznemu. Natomiast na co dzień, najlepiej pić małą czarną.
REKLAMA
Czytaj także:
- Kawa o poranku najlepsza dla zdrowia. Naukowcy nie mają wątpliwości
- Rekordowe ceny kawy. Będzie drożeć także w sklepach
Źródło: PolsatNews/AM
REKLAMA