Jak grillować z głową? Garść porad od dietetyczki
Połowę talerza powinny zajmować warzywa, jedną trzecią chude mięso lub ryba, a pozostałą część - dodatek skrobiowy. Dietetyczka kliniczna doktor Agnieszka Białkowska mówiła w Polskim Radiu 24 w audycji "Samo zdrowie", jak grillować z głową.
2025-06-19, 20:30
Polska grilluje
Sezon grillowy ruszył. Jak Polska długa i szeroka grillowanie jest sposobem na podtrzymanie relacji towarzyskich i przygotowanie posiłków. Co i jak grillować "na zdrowie"? Dietetyczka dr Anna Białkowska wskazuje, że na grilla najzdrowsze jest chude mięso, np. z drobiu. - Weźmy kurczaka, indyka, cielęcinę, rybę, a nie te nasze tłuste i przerośnięte karkóweczki, te tłuste kiełbasy - mówiła.
Posłuchaj
Dietetyczka uważa, że idealny "talerz grillowy" powinien składać się w połowie z warzyw, jedną trzecią powinna zajmować ryba lub chude mięso, a pozostałą część dodatek skrobiowy.
Marynaty zachęcają, ale...
Dr Białkowska mówiła także, że lepiej samemu zamarynować mięso, niż korzystać z gotowych produktów. - Te gotowe produkty do grillowania bardzo nas zachęcają swoim wyglądem, choćby przez te różne marynaty zrobione. I tu bym się zastanowiła, czy to jest zdrowe? Jeżeli chcemy, żeby było zdrowo, to lepiej sami to przygotujmy. Te wszystkie gotowe potrawy typu - wyciągnij, otwórz i połóż na grilla, bardzo dużo zawierają soli. Bardzo są też ratowane różne gatunki mięs, gdzie ich termin ważności dobiegał końca, ale producent sobie wymyślił, że zrobi różną właśnie marynatę, która to ukryje. I przed tym bym przestrzegała - podkreśliła.
***
REKLAMA
Audycja: Samo zdrowie
Prowadzi: Małgorzata Telmińska
Gość: dr Agnieszka Białkowska (dietetyczka kliniczna)
Data emisji: 19.06.2025
Godzina emisji: 19.33
REKLAMA