Dieta dla seniora. Trzeba w niej pamiętać o spadku apetytu
- Niedożywienie seniorów jest problemem, bo nasz organizm zmienia się wraz z wiekiem. Zmienia się percepcja węchu i odczuwanie smaków przez kubki smakowe i wiele osób starszych odczuwa mniejsze odczucie głodu i potrzebę picia płynów - powiedziała w Polskim Radiu 24 Anna Sobolewska-Wawro, dietetyk kliniczny i psychodietetyczka.
2025-10-01, 20:00
Ekspertka podkreśliła, że w pewnym wieku "trzeba naszego organizmu nauczyć się na nowo", bo on będzie wysyłał mniej niż wcześniej sygnałów, że potrzebuje wody i pokarmów. Ale nie można temu ulegać, bo te potrzeby nie zmniejszają się wraz z upływem czasu i wejściem w wiek dojrzały. Po 50. roku życia tracimy 1 procent masy mięśni rocznie, dlatego trzeba dobrze się odżywiać i dbać o swój stan fizyczny.
Posłuchaj
- To co kiedyś robiliśmy wręcz intuicyjnie, potem robimy niejako z rozsądku, nie sugerując się sygnałami organizmu, że on nie potrzebuje jedzenia. W wieku senioralnym zapotrzebowanie na białko zwiększa się o 20 procent, zwłaszcza po 65 roku życia. A gdy wtedy mniej jemy prowadzi to do zmniejszenia masy mięśniowej. A to właśnie mięśnie dają nam siłę i samodzielność w tym wieku. Białko jest też potrzebne do zachowania odpowiedniego stanu układu odpornościowego - wyjaśniała Anna Sobolewska-Wawro.
Piramida codziennego żywienia
Ekspertka podkreśliła, że trzeba dbać o odpowiednie żywienie i aktywność fizyczna, niezależnie od wieku. Ale po 65 roku życia trzeba obowiązkowo ćwiczyć, aby zwiększyć elastyczność mięśni i stawów. Dlatego trzeba jeść więcej białka niż kiedyś, bo to ważny budulec dla kości i mięśni. Dlatego każdy posiłek musi stać się źródłem białka, które jest w rybach, mięsie, jajkach i w twarogu. A także w roślinach strączkowych takich jak np.: ciecierzyca, soczewica, soja, fasola, groch i bób. Aż 1/3 pokarmów obecnych na naszym talerzu, powinna zawierać białko.
W przypadku mięsa nie chodzi o typowe mięso czerwone, tylko to pochodzące z drobiu. Ale trzeba też pamiętać, że wysokoprzetworzona żywność, ogranicza populację dobrych bakterii w jelitach, co skutkuje spadkiem odporności na choroby.
Ważne jest także codzienne jedzenie warzyw (to musi być połowa talerza). A w chorobie potrzeba jeszcze więcej wartościowych pokarmów i trzeba ustalić ich skład z lekarzem. Podczas terapii trzeba jeść wielokrotnie więcej białka, inaczej możemy popaść w stan niedożywienia.
* * *
Audycja: Samo zdrowie
Prowadzi: Małgorzata Telmińska
Gość: Anna Sobolewska-Wawro (dietetyk kliniczny i psychodietetyczka)
Godzina emisji: 19.33
Data emisji: 01.10. 2025
Źródło: Polskie Radio 24