Polacy rezygnują z ważnego składnika diety. Dietetyczka: to niebezpieczny trend

Cukier zawarty w owocach szkodzi sylwetce? Coraz więcej Polaków wierzy, że tak. Próbując schudnąć, całkowicie rezygnują z tego produktu. Dietetyczka Katarzyna Lisiecka ostrzega, że to niebezpieczny trend. - Owoce rzeczywiście zawierają cukier, ale są też cennym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika - wyjaśnia.

2025-10-18, 10:25

Polacy rezygnują z ważnego składnika diety. Dietetyczka: to niebezpieczny trend
Warzywa i owoce to nieodłączny element zdrowej i zbilansowanej diety. Foto: Piotr Blawicki/East News

Eliminacja owoców z diety to błąd? Dietetyczka wyjaśnia

W sobotę obchodzimy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. To dobra okazja, by przypomnieć, jak ważną funkcję pełnią te składniki w naszym codziennym jadłospisie.

- Owoce rzeczywiście zawierają cukier, ale są też cennym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. To właśnie błonnik sprawia, że cukier z owoców wchłania się wolniej - powiedziała Katarzyna Lisiecka, dietetyczka kliniczna z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu.

Hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom glukozy we krwi

Osoby, które cierpią na problemy z poziomem glukozy we krwi, również nie powinny rezygnować z owoców. Ekspertka zwróciła uwagę, że trzeba znaleźć złoty środek. - Warzywa powinny być bazą, a owoce "wisienką na torcie". Oba elementy są ważne w zdrowej diecie - podkreśliła.

Kluczowa jest różnorodność i kolor na talerzu. - Im bardziej kolorowo, tym lepiej. Każdy kolor warzyw i owoców dostarcza innych składników odżywczych - powiedziała dietetyczka.

Kolor ma znaczenie

Każdy kolor oraz rodzaj owoców i warzyw niesie ze sobą inne składniki. Wyjaśniamy:

  • czerwone (pomidory, wiśnie, żurawina, buraki, papryka) swoją barwę zawdzięczają likopenowi oraz antocyjanom o właściwościach przeciwutleniających;
  • pomarańczowe (marchew, dynia, morele, kurkuma) swoją barwę zawdzięczają karotenoidom, biorą udział w usuwaniu z organizmu wolnych rodników;
  • zielone (sałata, szpinak, jarmuż, brukselka) swoją barwę zawdzięczają chlorofilowi, wpływają korzystnie na układ odpornościowy;
  • niebieskie i fioletowe (jagody, aronia, borówki, bakłażany, winogrona) swoją barwę zawdzięczają antocyjanom, wpływają na zmniejszenie stresu oksydacyjnego;
  • białe (czosnek, kalafior, pietruszka, banany, rzepa) swoją barwę zawdzięczają flawonoidom, wykazują właściwości przeciwutleniające.

Warto również wybierać produkty sezonowe. Na jesieni możemy sięgnąć po dynię czy buraki. - Zdrowie zaczyna się od kolorowego talerza. Nie dajmy się zwieść modom, które każą rezygnować z owoców. To nie one są winne, lecz nadmiar przetworzonej żywności - wyjaśniła dietetyczka.

Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Święto to obchodzone jest co roku w trzeci piątek października. Celem jest budowanie świadomości społecznej i propagowanie zdrowego odżywania.

Owoce i warzywa, obok aktywności fizycznej, zajmują fundamentalne miejsce w aktualnych zaleceniach ekspertów dotyczących zasad zdrowego żywienia i zdrowego stylu życia.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie co najmniej 5 porcji owoców i warzyw w ilości minimum 400 gramów dziennie na osobę.

Czytaj także:

Źródła: PAP/PolskieRadio24.pl/pb

Polecane

Wróć do strony głównej