Wygląda jak trujący grzyb, a jest jadalny. Rośnie w polskich lasach

Łysiczka niebieskozielona, pierścieniak grynszpanowy - ten grzyb ma wiele nazw. Eksperci uspokajają: mimo swojego "trującego" wyglądu jest w pełni jadalny.

2025-11-03, 14:25

Wygląda jak trujący grzyb, a jest jadalny. Rośnie w polskich lasach
Sezon grzybowy w pełni. Ten się wyróżnia. Foto: Uwe Fuchs/Panther Media/East News

Jego łacińska nazwa to Stropharia aeruginosa. Należy do gatunku grzybów z rodziny pierścieniakowatych (Strophariaceae). Mimo swojego niepokojącego wyglądu jest całkowicie bezpieczny - można go jeść. Nie wydziela toksyn.

Tak wygląda pieczarka zielona

To kolejna jego nazwa. Kapelusz łysiczka osiąga do 10 cm średnicy. Jego kształt jest półkolisty i dzwonkowaty. Na środku ma tępy garbek. Powierzchnia jest lśniąca, pokryta białymi kosmkami. Kiedy spadnie deszcz, mogą odpaść. Na brzegu zwisają resztki osłonki, które są białe.

Sam kapelusz jest w kolorze ciemnozielonym bądź, w zależności od słońca, niebieskozielonym. Z czasem traci swoje intensywne barwy, blaknie i żółknie. Wtedy też łatwiej go obrać. Blaszki od spodu kapelusza są gęste, przyrastają do trzonu. Na początku są białe, z wiekiem ciemnieją, nabierając takich kolorów jak fiolet, brąz czy purpura.

Łysiczkę niebieskozielonę łatwo rozpoznać (źródło: Uwe Fuchs/Panther Media/East News) Łysiczkę niebieskozielonę łatwo rozpoznać (źródło: Uwe Fuchs/Panther Media/East News)

Trzon grzyba sięga 10 cm. Jego grubość wynosi do 2 cm. Kolor? Taki sam jak kapelusz. Miąższ jest wodnisty, ale dość zwarty, koloru niebieskobiałego, zielonobiałego. Smak można określić jako łagodny, podobny do rzodkiewki.

Gdzie występuje łysiczka niebieskozielona?

Grzyba można znaleźć w lasach liściastych i iglastych. Występuje również na obrzeżach łąk. Najlepiej go szukać na ziemi lub pośród resztek rozkładającego się martwego drewna. Kiedy wybrać się na grzybobranie, jeśli bedłka grynszpanowa (kolejna z nazw) jest naszym celem? Najlepiej wybrać termin od lipca do września, zwykle występuje w małych grupach.

Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?

Najważniejsza zasada brzmi: zbieraj tylko te grzyby, których jesteś pewny. To najlepsza metoda na zachowanie zdrowia i życia. Obiekt, który włożysz do koszyka, nie powinien budzić żadnych wątpliwości. Warto zabrać ze sobą atlas grzybów. W internecie można też znaleźć szereg poradników - w łatwy i przejrzysty sposób dowiemy się, który grzyb jest trujący, a który nie.

Istotne jest również to, jak grzyb jest zbudowany. Zwróć uwagę na detale. To właśnie blaszki najczęściej wskazują, że grzyb nie jest jadalny. Wyjątkiem jest tu kania jadalna, gąska zielona i pieprznik jadalny (potocznie występujący pod nazwą kurek).

Nie jesteś w stanie zidentyfikować znalezionego grzyba? Najlepiej zostaw go w lesie. Unikaj tych, które wyróżniają się czerwonym kapeluszem lub blaszkami na trzonku.

Czytaj także:

Źródło: PolskieRadio24.pl/pb

Polecane

Wróć do strony głównej