100 najlepszych chlebów świata. Ten z Polski na szarym końcu
Serwis Taste Atlas przedstawił listę 100 najlepszych chlebów na świecie. Wygrał indyjski chleb naan w wersji z masłem i czosnkiem. Polski Chleb prądnicki ledwo zmieścił się w top 100.
2025-11-11, 15:56
Najważniejsze informacje w skrócie:
- Znany z publikowania rankingów dań, potraw i przysmaków serwis Taste Atlas opublikował nowy ranking 100 najlepszych chlebów na świecie
- Najsmaczniejszym okazał się być chleb naan w wersji z masłem i czosnkiem
- Jedyny polski chleb w top 100 to Chleb prądnicki. Zajął 93. miejsce
Najlepszy chleb? Nie z Europy
Serwis Taste Atlas opublikował najnowszy ranking 100 najlepszych chlebów na świecie. Tryumfowały pieczywa z Indii, które zajęły pierwsze dwa miejsca.
Zwycięzcą był chleb naan z masłem i czosnkiem. Drugie miejsce zajął chleb amritsari kulcha. W obu wypadkach są to chleby płaskie. Trzecie miejsce zajęło pieczywo z Malezji - roti canai. Malezyjski chleb to odpowiednik podpłomyka wypiekanego na patelni.
Pierwszy chleb z Europy na liście to pão alentejano z Portugalii. To tradycyjne pieczywo z regionu Alentejo, wyrabiane często z użyciem zakwasu i znane z chrupkiej skórki oraz puszystego środka.
Dopiero 14. miejsce zajęła francuska bagietka, dla wielu symbol pieczywa. Zaraz za nią, na 15. pozycji znalazła się foccacia.
Chleb z Polski? Daleko w tyle
Z Europy Środkowo-Wschodniej pierwsze pieczywo pojawia się na 21. pozycji. To ukraińskie pampuszki małe ukraińskie bułeczki drożdżowe, które mogą być podawane na słodko i słono oraz wypełniane nadzieniem.
Na 38. pozycji pojawia się ciekawa pozycja - challah z Izraela, który jest niczym innym niż znaną i popularną w Polsce chałką. I nic dziwnego - mająca korzenie (prawdopodobnie) we wczesnorenesansowych Niemczech chałka spopularyzowana została przez aszkenazyjczyków zamieszkujących terytorium dawnej Rzeczypospolitej Obojga Narodów.
Polski chleb zajął dopiero 93. pozycję, ale to nie jest zwykły chleb. Chleb prądnicki to wyrób z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym i prawdziwe pieczywo wyrabiane na zakwasie. Prawdziwy prądnicki wyrabiany jest w dużych bochnach (ważących i 14 kg), a unikalna receptura i sposób wypiekania sprawia, że spokojnie może być świeży i przez tydzień.
Zestawienia Taste Atlas powstają na podstawie ocen użytkowników, ekspertów i zewnętrznych ocen (np. Google). Do wyliczania wyników używane są specjalne algorytmy pozwalające odrzucać "spamowanie" ocenami czy zawyżone wyniki przy niewielkiej liczbie wysokich ocen.
Czytaj także:
StartFragment
- Najlepsze jabłka świata w rankingu Taste Atlas. Polskie odmiany na podium
- Polacy wybrali najlepsze uzdrowisko. Ciechocinek na dnie rankingu
- Sekret perfekcyjnego makaronu ujawniony. Klucz tkwi w jednej proporcji
StartFragment
Źródło: Taste Atlas/Andrzej Mandel