Żywność mogłaby być o wiele tańsza

W sklepach mogłoby być znacznie więcej i tańszej żywności, ale jak na razie ceny jedynie rosną. Dlaczego? Po części za drożyznę odpowiedzialna jest Bruksela - informuje "Gazeta Polska codziennie".

2012-04-19, 08:27

Żywność mogłaby być o wiele tańsza
Nasi producenci muszą szukać nowych rynków zbytu dla swoich produktów, ale potrzebują do tego wsparcia ze strony państwa. . Foto: sxc.hu

Do 2050 r. popyt na żywność wzrośnie o 70 proc. Tymczasem działania unijnych urzędników powodują wiele absurdów na tym rynku. Gazeta wymienia tutaj chociażby nadmiar cukru na polskim rynku, którego nie można sprzedać za granicę z racji limitu narzuconego przez UE. Tymczasem w sklepie 1 kg cukru kosztuje 4 zł.

 

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej