Wynaleziono niepleśniejący chleb. "Świeży przez 60 dni"

Nawet 60 dni ma być odporny na pleśń chleb, który wynaleźli amerykańskich inżynierowie. Metoda polega na wypalaniu zarodków za pomocą mikrofal.

2012-11-30, 17:41

Wynaleziono niepleśniejący chleb. "Świeży przez 60 dni"
. Foto: SXC

Posłuchaj

Relacja Rafała Motriuka (IAR)
+
Dodaj do playlisty

Opracowana przez amerykańską firmę Microzap i naukowców z uniwersytetu technologicznego w Lubbock w stanie Teksas metoda powstała nieco przypadkiem. Badacze sprawdzali wpływ mikrofali emitowanych przez podobne do kuchenki urządzenie, które używane jest do zabijania zarodków m.in. salmonelli. Okazało się, że nawet po 60 dniach od poddania chleba falom poziom pleśni pozostaje taki sam.

Oprócz bezpośredniego zastosowania, tj. możliwości przedłużenia okresu jadalności chleba, badacze liczą że metoda może pomóc w walce z marnowaniem jedzenia. Obecnie w Stanach Zjednoczonych wyrzucona się około 40% zakupionych produktów spożywczych. Chleb jest jednym z najczęściej kupowanych, ale też i wyrzucanych – według badań na Wyspach Brytyjskich co trzeci chleb zakupiony w sklepie ląduje w śmietniku.

Metoda opracowana w Teksasie ma też być adaptowalna wobec m.in. owoców i mięsa.

BBC

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej