Jak chronić polskie produkty spożywcze?
Polska żywności jest coraz bardziej doceniana na świecie. Paradoksalnie, oznacza to problemy – konkurenci naszych eksporterów coraz agresywniej rywalizują z polskimi firmami.
2013-11-07, 21:03
Posłuchaj
Eksport żywności z naszego kraju z roku na rok wzrasta. Oznacza to, że nasi producenci wypierają z europejskich rynków rodzimych producentów.
- Problem polega na tym, że jesteśmy już naprawdę dużym eksporterem żywności i rzeczywiście naruszamy interesy gospodarcze innych państw. Musimy się liczyć z tym, że te kraje nie będą się temu przyglądać z założonymi rękoma – ocenił w PR24 Andrzej Gantner, prezes Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Coraz częściej zdarza się, że państwa, do których eksportuje się polską żywność, nie rywalizują czysto z naszymi producentami.
- Nie jest dobrze, kiedy walka odbywa się na poziomie rozwiązań politycznych, polegających na tworzeniu prawa utrudniającego import. Konkurencja powinna polegać na rywalizacji cenowej i jakościowej oraz sprawnym marketingu – podsumował Gantner.
PR24/Mateusz Patoła