Cukiernik. Praca słodka, ale czy łatwa?

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2016 11:40
- W tym zawodzie, jak w każdym, raz jest lepiej, raz gorzej. Ale to, co mi się najbardziej podoba, to możliwość przekazywania tajników tego fachu kolejnym pokoleniom - mówi cukiernik Grzegorz Brzeziński.
Audio
  • Jak dostać najsłodszą pracę na świecie? (Dajesz radę/Czwórka)
Obecnie cukiernicy najczęściej pracują w cukierniach, pracowniach cukierniczych bądź zakładają własne działalności gospodarcze. Część z nich świetnie radzi sobie też w sieci - w roli blogerów
Obecnie cukiernicy najczęściej pracują w cukierniach, pracowniach cukierniczych bądź zakładają własne działalności gospodarcze. Część z nich świetnie radzi sobie też w sieci - w roli blogerówFoto: Glow Images/East News

Gość Czwórki pracuje w rodzinnej firmie i choć na początku wcale nie chciał iść w ślady rodziców, po studiach zmienił zdanie. - Zawsze kiedy miałem czas i sposobność, starałem się pomagać w cukierni. Z czasem przerodziło się to w poważne zainteresowanie, a teraz robienie ciast to mój sposób na życie - opowiada Grzegorz Brzeziński.

W audycji sprawdzamy też, jak wygląda nauka w szkole gastronomicznej i tłumaczymy, dlaczego dobry cukiernik powinien znać nie tylko technologię produkcji cukierniczej, ale też podstawy przedsiębiorczości oraz dlaczego nie może być... śpiochem.

***

Tytuł audycji: "Dajesz radę"

Prowadzi: Dominika Klimek

Goście: Grzegorz Brzeziński (cukiernik)

Data emisji: 11.08.2016

Godzina emisji: 14.10


kul/ei

Czytaj także

"Kraina Sosny". Blog, który zaczął się od surowego ciasta

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2016 15:50
- Zaczęło się od pomagania mamie. Mieszałem składniki, robiłem kremy. Przy czym zawsze musiałem wylizać miskę do czysta, albo zjeść trochę surowego ciasta - mówi Marcin Sosnowski, autor bloga kulinarnego "Kraina Sosny".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dieta Jamesa Bonda. Ulubione dania agentów

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2016 11:00
- Bond na ekranie rzadko coś je, choć często zamawia. I choć jest agentem luksusowym, jego wymagania kulinarne są dość proste - opowiada krytyk filmowy Michał Burszta.
rozwiń zwiń