Problem jednorazowych naczyń. "Brakuje świadomości"

2024-08-05, 19:33

Problem jednorazowych naczyń. "Brakuje świadomości"
Kubki papierowe i drewniane sztućce nie rozwiązują problemu . Foto: SHutterstock/AnyVidStudio

Rocznie wszyscy ludzie na świecie zużywają 500 mld jednorazowych kubków. Zaśmiecamy Ziemię, bo tylko 25 proc. z nich trafia do recyklingu. Kubki są wszędzie - w kawiarniach, hotelach, restauracjach. Kubki papierowe czy drewniane sztućce nie są tu rozwiązaniem. O kubkach wielorazowych, o świadomości, odpowiedzialności za planetę mówiła w audycji "Zmiana klimatu" Joanna Kądziołka z Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste.

Posłuchaj

Joanna Kądziołka z Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste o jednorazowych naczyniach
+
Dodaj do playlisty

- Kubki papierowe nie są wyłącznie papierowe. One są powleczone od środka warstwą ochronną wykonaną z tworzywa sztucznego. Nie jest to dobry materiał, jeśli chodzi o recykling, ponieważ nie jest to monomateriałowy kubek. Dodatkowo jest zanieczyszczony tym, co znajduje się w środku – powiedziała Joanna Kądziołka z Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste.

Czytaj także:

Rozmówczyni Marty Hoppe zaznaczyła, że jednorazowe kubki i sztućce powinny całkowicie zostać wyeliminowane. – To, co jest jednorazowe, powinno zniknąć i zostać zastąpione tym, co jest wielorazowe. Te wielorazowe kubki będą wykonane z tworzywa sztucznego przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Są już systemy kaucyjne na kubki. Jeśli prowadzimy kawiarnię, możemy skorzystać z usług firmy, która oferuje kubki wielokrotnego użytku. Można je myć kilkaset razy – dodała Joanna Kądziołka.

Posłuchaj

REKLAMA

Posłuchaj

Joanna Kądziołka z Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste o jednorazowych naczyniach 22:55
+
Dodaj do playlisty

Ważna właściwa segregacja

Szefowa Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste podkreśliła, że występuje duży problem ze sztućcami. - Mieliśmy obowiązek usunąć plastikowe sztućce i poszliśmy w drewniane, które też są jednorazowe. To nadal coś jednorazowego. Żeby drewniane sztućce były poddane recyklingowi, powinny być właściwie wysegregowane. Kawiarnie, restauracje wrzucają większość rzeczy do czarnego worka. Wiele musiałby się wydarzyć, żeby te sztućce trafiły do recyklingu i zostały jemu poddane - zaznaczyła.

***

Audycja: Zmiana klimatu
Prowadzący: Marta Hoppe
Gość: Joanna Kądziołka (Polskie Stowarzyszenie Zero Waste)
Data emisji: 5.08.2024
Godzina emisji: 19:06

PR24/łp/kmp

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej