Jak kawa wpływa na nasze zdrowie?

- Dorośli Polacy piją rocznie około 3 kg kawy na głowę. 80 procent z nich pije dwie-trzy filiżanki dziennie. Latami podejrzewano ją o negatywny wpływ na serce, ale okazało się, że ta parzona z ziaren ma wręcz działanie prozdrowotne - powiedział w Polskim Radiu 24 dr Stefan Czarniecki, urolog i specjalista od długowieczności. 

2025-05-27, 20:00

Jak kawa wpływa na nasze zdrowie?
Kawa sprzyja długowieczności m.in. poprzez korzystny wpływ na mikrobiom jelitowy. Foto: Deposit/East News

Gość audycji przypomniał, że tylko naturalna kawa z ziaren wykazuje korzystne działanie w przypadku chorób neurodegeneracyjnych, sercowo-naczyniowych, metabolicznych, a nawet nowotworów. Dzienna dawka 2-3 filiżanek kawy nie powinna być jednak przekraczana. Regularne picie kawy zmniejsza, nawet o 25 do 30 procent, ryzyko choroby Parkinsona. W tym przypadku istotniejszy od zawartości kofeiny okazuje się sam skład kawy - korzystne działanie obserwuje się również w przypadku kawy bezkofeinowej.


Posłuchaj

Stefan Czarniecki o dobroczynnym wpływie kawy (Samo zdrowie) 25:01
+
Dodaj do playlisty

 

Według badań medycznych, którymi objęto 11 mln osób, regularne picie do 4 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 12 procent. Kawa pozytywnie wpływa na rytm pracy serca, np. chroni przed migotaniem przedsionków. To zaś zmniejsza ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Kawa wypita rano zwiększa zdolność do koncentracji i poprawia nastrój. Nie potwierdzono natomiast, by kawa rozpuszczalna wykazywała podobne działanie przeciwzapalne jak kawa parzona z ziaren.

Ciśnienie i rak wątroby

Zawarta w kawie kofeina wspiera produkcję dopaminy w mózgu, co przyczynia się do poprawy samopoczucia. Powszechna opinia, że nadmiar kawy wypłukuje magnez z organizmu, znajduje potwierdzenie jedynie w szczególnych przypadkach. Nie zaobserwowano natomiast wyraźnej korelacji między spożyciem filiżanki kawy a gwałtownym wzrostem ciśnienia krwi. Co więcej, picie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka wątroby aż o 43 procent.

Kawa sprzyja długowieczności m.in. poprzez korzystny wpływ na mikrobiom jelitowy. Lepsza praca jelit nie tylko chroni przed rakiem jelita grubego, ale także wspomaga przyswajanie insuliny, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.


* * *

Audycja: Samo zdrowie
Prowadzi: Małgorzata Telmińska
Gość: dr Stefan Czarniecki (urolog i specjalista od długowieczności). 
Data emisji: 27.05.2025
Godzina emisji: 19.33


Polskie Radio 24 

Polecane

Wróć do strony głównej