Dieta dla mózgu. Jak zachować sprawność umysłową?

W miarę upływu lat mózg człowieka się kurczy. Tracimy neurony, co może wpływać na uczenie się i pamięć. Naukowcy z Edynburga przeprowadzili badania wśród szkockich seniorów. Wynika z nich, że osoby, które przestrzegały diety śródziemnomorskiej zachowały większą objętość mózgu niż ci, którzy tego nie robili. O tym od czego może zależeć przedłużanie sprawności intelektualnej w jesieni życia mówił w audycji Czas na Naukę dr Paweł Boguszewski z Instytutu Biologii Doświadczalnej Polskiej Akademii Nauk.

2017-03-21, 12:00

Dieta dla mózgu. Jak zachować sprawność umysłową?
Orzechy włoskie dostarczają do naszego mózgu m.in. kwas lanolinowy który jest niezbędny dla pracy komórek nerwowych.Foto: slack / pixabay

Posłuchaj

21.03.2017 Dr Paweł Boguszewski z Instytutu Biologii Doświadczalnej PAN o kondycji umysłowej.
+
Dodaj do playlisty

Jak wyjaśniał gość, główną miarą starzenia się jest objętość naszego mózgu, która zaczyna spadać już, gdy kończymy 20 rok życia. – On się odwadnia, komórki staja się mniejsze. Nie do końca wiemy skąd to się bierze, następuje jakaś zmiana fizjologiczna, że komórki nie chcą przyjmować odpowiedniej ilości wody – mówił. Pewne procesy zaczynają się jednak wcześniej, np. uszkodzenia czy utrata komórek nerwowych. To fizjologiczne i planowe usuwanie tych neuronów, które są zbędne.

Paweł Boguszewski odniósł się także do badań, przeprowadzonych w Edynburgu. Jak mówił, ich siłą było to, że grupa badanych była bardzo spójna etnicznie. Osoby porównywano na przestrzeni 3 lat, mierzono parametry ich mózgów i monitorowano dietę. Okazało się, że ci, którzy przestrzegali zaleceń, mieli mniejszy spadek objętości mózgu. – Pamiętajmy, że uczeni nie badali pamięci. Nie możemy w sposób prosty tego przekładać – zaznaczył gość.

Boguszewski tłumaczył, że na sprawność mózgu dobrze robi przede wszystkim jego ćwiczenie. – Używanie mózgu powoduje rozbudowanie dużej sieci neuronów, co bardzo dobrze kompensuje ich utratę. Te, które zostają potrafią przejąć funkcje brakujących – mówił.

Gość Polskiego Radia 24 podkreślił także, że choć m.in. lepszą opieką zdrowotną, czy dietą wydłużyliśmy sobie średnią długość życia, to maksymalna pozostaje wciąż na poziomie 120 lat.

REKLAMA

Więcej w nagraniu.

Gospodarzem programu był Dorota Truszczak.  

Polskie Radio 24/ip

Czas na naukę w Polskim radiu 24 - wszystkie audycje

REKLAMA

_________________

Data emisji: 21.03.2017

Godzina emisji: 11:45

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej