X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Nowa aplikacja

Wszystko w jednym miejscu
x

Nowa aplikacja

x

Między sztuką kulinarną a jedzeniem w sztuce

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2016 11:16
„Ten co podejmuje przyjaciół, a nie zatroszczył się o posiłek dla nich, niegodny jest posiadania przyjaciół” – pisał Brillat-Savarin. O celebrowaniu życia przez ucztowanie oraz sposobach przedstawiania jedzenia w sztuce i filmie dyskutowali w Kwadraturze Kultury Zofia Jabłonowska-Ratajska, krytyczka sztuki i Michał Oleszczyk, filmoznawca.
Audio
  • 07.12.16 Kwadratura kultury: Między sztuką kulinarną a jedzeniem w sztuce
Parissa. Rzymska uczta pędzla Roberto Bompianiego
"Parissa". Rzymska uczta pędzla Roberto BompianiegoFoto: https://en.wikipedia.org/wiki/Roberto_Bompiani

Jak przekonywała Zofia Jabłonowska-Ratajska, przyjęcia i jedzenie z powodzeniem mogą być tematem obrazów - Malarzom chodziło w ucztach o wartości czysto artystyczne, czyli światło, kolor i sposoby odwzorowania. Nie było malowania bez treści symbolicznych i morału, jak np. w ucztach biblijnych – mówiła Zofia Jabłonowska-Ratajska.

Krytyczka sztuki podkreślał, że od zawsze ważna jest „forma” - jak usiąść, jak się spotkać, w jaki sposób urządzić miejsce uczty. - Podręcznik zachowania przy stole opracował kiedyś Leonardo da Vinci, który pełnił w tamtym czasie funkcję mistrza ceremonii na dworze Ludwika Sforzy w Mediolanie. W książce są takie rady np., że nie należy wrzucać resztek na talerz sąsiada bez jego zgody oraz, że nie wolno bić sąsiada – powiedziała Zofia Jabłonowska-Ratajska.

W ostatnich latach nie pojawiły się filmy o jedzeniu na miarę arcydzieł - W ostatnich 15 latach nie było takiego arcydzieła jak „Wielkie żarcie” Ferrariego. Są takie filmy jak np. „Czekolada” z Juliette Binoche czy „Julie i Julia” z Meryl Streep, które w fotogeniczny sposób prezentują jedzenie. Ameryaknie nazywają to jedzeniową pornografią. Brakuje filmów, które by obdarzały spożywane posiłków głębszym wymiarem. Być może dlatego, że jedzenie jest traktowane przez nas nieufnie, bowiem wiele rzeczy nagle okazuje się niezdrowych lub nawet trujących. – mówił Michał Oleszczyk.

Więcej w całej rozmowie.                                                                                                 

Gospodarzem programu była Monika Małkowska.

Polskie Radio 24/kk

Kwadratura Kultury w Polskim Radiu 24 - wszystkie audycje

_____________________

Data emisji: 06.12.2016

Godzina emisji: 21.33

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jak nie marnować jedzenia?

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2016 14:10
Niemal każdemu z nas zdarzyło się kiedyś wyrzucić niezjedzony, przeterminowany produkt. Według statystyk, w Polsce rocznie marnuje się około dziewięć milionów ton żywności. Jan Kuroń, kucharz, radził w Polskim Radiu 24, jak wykorzystywać w pełni jedzenie, które znajduje się w naszych lodówkach, kuchennych szafkach czy spiżarniach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Posiłki w gronie najbliższych

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2016 20:07
Pośpiech, brak czasu, nowe obowiązki i cele do zrealizowania. Nasze życie jest coraz bardziej zabiegane i szybkie. Odbija się to również na sposobie spożywania posiłków. Dawne, tradycyjne biesiadowanie przy wspólnym stole odchodzi w niepamięć. Jednak Joanna Drzazga, współautorka książki „Pysznie dla rodziny i przyjaciół” zachęcała w Polskim Radiu 24 do spędzania czasu przy stole z najbliższymi.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ekspaci o sposobach na spędzanie wolnego czasu

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2016 14:22
Czy w różnych krajach różnie spędza się czas wolny? Jak to wygląda w Mołdawii, a jak na Białorusi? O tym w audycji Ekspaci w rozmowie z Iriną Kornilcewą pochodzącą z Mołdowy dziennikarką, biznesmenką i działaczką społeczną oraz Aleksandrem Papko, Białorusinem, doktorantem w Instytucie Filozofii i Socjologii PAN.
rozwiń zwiń