Wystawa "Bulwa". Plastyczne przedstawienie ziemniaka
Arkadiusz Szwed, projektant, wykładowca, opiekun projektu School of Form uniwersytetu SWPS, Katarzyna Matosek i Milena Bednarczyk, studentki SWPS, mówią w Polskim Radiu 24 o wspólnym projekcie, czyli wystawie plastycznej "Bulwa", poświęconej znaczeniu ziemniaka w szeroko rozumianej polskiej kulturze.
2025-03-20, 22:22
Wystawa "Bulwa", czyli ziemniak w dwudziestu odsłonach ceramicznych. To wspólny projekt School of Form uniwersytetu SWPS, Fabryki Norblina i BioBazaru. Można ją obejrzeć w Galerii Sztuki Anety Barglik w warszawskiej Fabryce Norblina.
Ziemniak jako inspiracja
Proces twórczy obejmował różne formy aktywności, także wypalania artefaktów w pracowni ceramicznej School of Form SWPS. Odwoływano się także do tekstów literackich i do tradycji kulinarnej naszych regionów, a także do osobistych przeżyć samych studentów. W ten sposób ziemniak pojawił się aż w dwudziestu odsłonach. W postaci niezwykłych przedmiotów użytkowych jako naczynia do do jedzenie oraz w formie abstrakcyjnych prac ceramicznych.
Posłuchaj
- Wybraliśmy ziemniaka, bo występuje w wielu postaciach: od kleistego kisielu, po placki ziemniaczane, frytki, puree, w zupach. To jednocześnie jest wyzwaniem dla projektantów, żeby podejść do nośnika jedzenia, do talerza w inny sposób. Chodziło o zaproponowanie ponad 20 kształtów kleistości ziemniaka, jego ciężkość. To było wyzwaniem dla wyobraźni 20 studentów III roku. A dla mnie wyzwaniem było odszukanie 20 potraw ziemniaka, ale okazało się, że jest ich tyle i udało nam się je ugotować - mówił Arkadiusz Szwed.
REKLAMA
Odejście od schematu
Dla Katarzyny Matosek "najciekawsze było wyjście poza schemat jak można zjeść ziemniaka, co wszyscy odbieramy jako oczywistość. Chodziło mi o wyjście z tego schematu". To nowe spojrzenie miało swoje konsekwencje w formie prac plastycznych, które były nowym spojrzeniem na naczynia.
Milena Bednarczyk wyjaśniła, że "każdy student wylosował inna potrawę z ziemniaka. A jej przypadły ziemniaczane, szare kluski, dlatego opracowała taki postument, kolumnę, która wynosi kluski na wysokość 25-30 centymetrów".
Dania z ziemniaka powstały dzięki współpracy z BioBazarem z fabryki Norblina. Odbyły się także specjalne wykłady wykładowców z SWPS, na temat historii tej rośliny w Polsce, jej znaczenia w różnych okresach historycznych. A także jakie są różnice kulturowe, potrawy i nazewnictwo dla rośliny, która przywędrowała do Europy z Ameryki, dzięki wyprawom Kolumba.
* * *
REKLAMA
Audycja: Weekend kulturalny
Prowadząca: Maja Kluczyńska
Goście: Arkadiusz Szwed (projektant, wykładowca, opiekun projektu School of Form uniwersytetu SWPS), Katarzyna Matosek i Milena Bednarczyk (studentki SWPS)
Data emisji: 20.03.2025
Godzina: 21.06
Polskie Radio 24 / sw
Polecane
REKLAMA