Małe browary zyskują na popularności
Wysyp małych, rzemieślniczych browarów. Jest ich coraz więcej, bo jest na ich produkty coraz większe zapotrzebowanie. Takie piwa można już spotkać nie tylko w miejscowych sklepach, ale coraz częściej w sieciowych.
2015-08-09, 20:00
Posłuchaj
Kluczem do sukcesu jest długie leżakowanie piwa - wyjaśnia Marek Grzywacz, który oferuje 200 rodzajów piw. (IAR)
Dodaj do playlisty
Małe browary to często mikro firmy, nastawione na produkcję głębokich, ciekawych smaków i skłonne poświęcić czas na leżakowanie produktów. Dzięki temu uzyskują piwa o unikalnym charakterze i kompozycji, które są coraz częściej poszukiwane przez konsumentów.
Tylko w Żyrardowie w ostatnim czasie uruchomiono trzy małe browary. W sumie w okolicy działa ich siedem i to im zostanie zadedykowany jesienny Industrialny Festiwal Browarnictwa.
Rekordowym rokiem dla browarów rzemieślniczych w Polsce był rok 2013, kiedy powstało ponad 20 małych warzelni, a tylko 3 zostały zamknięte.
IAR, fko
REKLAMA
REKLAMA