"Ponad połowa Polaków planuje zmniejszenie konsumpcji mięsa". Zobacz analizę PIE

Coraz większa liczba Polaków ogranicza lub zupełnie rezygnuje ze spożycia mięsa; obserwowane trendy to w dużej mierze zasługa młodszych pokoleń - stwierdzono w analizie Polskiego Instytutu Ekonomicznego.

2021-11-07, 11:31

"Ponad połowa Polaków planuje zmniejszenie konsumpcji mięsa". Zobacz analizę PIE
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Dragana Gordic/shutterstock.com

Analitycy PIE zwrócili uwagę, że "podobnie jak reszta Europy, Polacy w coraz większej liczbie ograniczają lub zupełnie rezygnują ze spożycia mięsa".

Dieta wegetariańska coraz popularniejsza

Według ekspertów obserwowane trendy "to w dużej mierze zasługa młodszych pokoleń". Eksperci, powołując się na dane z ankiety Global Consumer Survey z 2021 r., wskazali, że w Polsce 7 proc. osób w wieku 18-29 lat jest wegetarianami, a 1 proc. weganami, "co zbiorczo jest wynikiem wyższym niż np. we Francji czy Włoszech" - stwierdzono.

Jak wskazano, powołując się na badanie ankietowe Panelu Ariadna z 2019 r., odsetek Polaków będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej sięga 8,4 proc. Natomiast z cytowanych przez ekspertów badań firmy Maczfit na mieszkańcach dużych miast wynika, że skala popularności wegetarianizmu w takich ośrodkach może sięgać nawet 20 proc. Natomiast w 2014 r. w badaniu CBOS odsetek wegetarian w Polsce wynosił 1 proc.

Powiązany Artykuł

lodówka jedzenie 1200.jpg
"Każdy z nas, co roku wyrzuca ok. 173 kg jedzenia". Znamy wyniki unijnych badań

Jednocześnie - według Panelu Ariadna - połowa wegetarian w Polsce ma 34 lata lub mniej. - Wyniki ankiety firmy Mintel z 2017 r. pokazały, że w grupach wiekowych 16-24 lata oraz 25-34 lata odsetek wegan i wegetarian przekracza nawet 10 proc. - zauważono.

Czym zastąpić mięso?

- Przodownictwo młodych ludzi widać także w ograniczaniu konsumpcji mięsa - nawet co piąta osoba w wieku 18-24 lata nie jadła mięsa w ciągu całego miesiąca, przy wartościach zbliżonych do 10 proc. w starszych kohortach - stwierdził PIE na podstawie analizy danych Ariadny. Z kolei według przywołanej ankiety IBRIS, ogółem ponad połowa Polaków planuje zmniejszenie konsumpcji mięsa.

- Europa, według danych sprzed pandemii, była największym rynkiem produktów zastępujących mięso - na Stary Ląd przypadało blisko 40 proc. światowej sprzedaży jego substytutów - wskazano w analizie.

PR24, akg

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej