"Ponad połowa Polaków planuje zmniejszenie konsumpcji mięsa". Zobacz analizę PIE
Coraz większa liczba Polaków ogranicza lub zupełnie rezygnuje ze spożycia mięsa; obserwowane trendy to w dużej mierze zasługa młodszych pokoleń - stwierdzono w analizie Polskiego Instytutu Ekonomicznego.
2021-11-07, 11:31
Analitycy PIE zwrócili uwagę, że "podobnie jak reszta Europy, Polacy w coraz większej liczbie ograniczają lub zupełnie rezygnują ze spożycia mięsa".
Dieta wegetariańska coraz popularniejsza
Według ekspertów obserwowane trendy "to w dużej mierze zasługa młodszych pokoleń". Eksperci, powołując się na dane z ankiety Global Consumer Survey z 2021 r., wskazali, że w Polsce 7 proc. osób w wieku 18-29 lat jest wegetarianami, a 1 proc. weganami, "co zbiorczo jest wynikiem wyższym niż np. we Francji czy Włoszech" - stwierdzono.
Jak wskazano, powołując się na badanie ankietowe Panelu Ariadna z 2019 r., odsetek Polaków będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej sięga 8,4 proc. Natomiast z cytowanych przez ekspertów badań firmy Maczfit na mieszkańcach dużych miast wynika, że skala popularności wegetarianizmu w takich ośrodkach może sięgać nawet 20 proc. Natomiast w 2014 r. w badaniu CBOS odsetek wegetarian w Polsce wynosił 1 proc.
Powiązany Artykuł

"Każdy z nas, co roku wyrzuca ok. 173 kg jedzenia". Znamy wyniki unijnych badań
Jednocześnie - według Panelu Ariadna - połowa wegetarian w Polsce ma 34 lata lub mniej. - Wyniki ankiety firmy Mintel z 2017 r. pokazały, że w grupach wiekowych 16-24 lata oraz 25-34 lata odsetek wegan i wegetarian przekracza nawet 10 proc. - zauważono.
Czym zastąpić mięso?
- Przodownictwo młodych ludzi widać także w ograniczaniu konsumpcji mięsa - nawet co piąta osoba w wieku 18-24 lata nie jadła mięsa w ciągu całego miesiąca, przy wartościach zbliżonych do 10 proc. w starszych kohortach - stwierdził PIE na podstawie analizy danych Ariadny. Z kolei według przywołanej ankiety IBRIS, ogółem ponad połowa Polaków planuje zmniejszenie konsumpcji mięsa.
- Europa, według danych sprzed pandemii, była największym rynkiem produktów zastępujących mięso - na Stary Ląd przypadało blisko 40 proc. światowej sprzedaży jego substytutów - wskazano w analizie.
PR24, akg
REKLAMA
REKLAMA