Gazy cieplarniane i konsumpcja mięsa. I tak jesteśmy bardziej ekologiczni niż Europa Zachodnia

Przeciętny Polak w 2021 r. konsumował 89 kg mięsa, z tego 56 kg wieprzowiny i 32 kg drobiu. Rocznie zjadamy średnio 8-krotnie mniej wołowiny niż średnia UE. 

2024-04-30, 14:44

Gazy cieplarniane i konsumpcja mięsa. I tak jesteśmy bardziej ekologiczni niż Europa Zachodnia
PIE: w Polsce emisja CO2 z konsumpcji mięsa jest niższa niż w UE.Foto: Evgeny Karandaev/Shutterstock

"Konsumpcja mięsa w Polsce przekłada się na emisję 1,1 tony CO2 ekw./mieszkańca - o 0,7 tony/mieszkańca mniej niż średnia dla UE-27. Wynika to z niższej niż w większości krajów UE-27 konsumpcji wołowiny, która w Polsce stanowi tylko 2 proc. konsumowanego mięsa" - wyliczył Polski Instytut Ekonomiczny.

Najwięcej emisji dwutlenku węgla w przeliczeniu na konsumpcję 1 kg mięsa emitują mieszkańcy Portugalii (2,4 t/kg), Francji (2,4 t/kg) i Danii (2,2 t/kg).

Emisje z mięsa


Konsumpcja mięsa odpowiada za 11-20 proc. emisji dwutlenku węgla. Produkcja 1 kg wołowiny przekłada się na emisje od 30 kg do 100 kg CO2, 1 kg wieprzowiny - średnio 13 kg CO2 ekw., a 1 kg drobiu - 10 kg CO2 ekw. - podał PIE.

Dla porównania, produkcja 1 kg warzyw tworzy średnio 2 kg emisji CO2 ekw., owoców - 0,9 kg CO2 ekw., a chleba i makaronów - 1,6 kg CO2 ekw. Według badania opublikowanego we wrześniu 2023 r. w czasopiśmie "Nature", na które powołuje się Instytut, zamiana połowy spożywanych produktów odzwierzęcych na mniej emisyjne zamienniki do 2050 r. spowoduje wstrzymanie redukcji netto lasów i gruntów naturalnych, a emisja dwutlenku węgla z rolnictwa i użytkowania gruntów spadnie o 31 proc.

Jak wskazał PIE, do obniżenia emisji w przyszłości może przyczynić się także rozwój rynku mięsa hodowanego w laboratoriach. Przewiduje się, że w 2030 r. emisje CO2 ekw. z produkcji 1 kg wołowiny w sztucznych warunkach wyniosą od 3 kg do 14 kg, czyli nawet 10-krotnie mniej niż w przypadku hodowli naturalnej. Obecnie jednak technologia ta pozostaje we wczesnej fazie rozwoju i laboratoryjna produkcja 1 kg wołowiny może w niektórych przypadkach przekraczać emisje z naturalnej hodowli - wskazano.

Czytaj także:

PR24/IAR/PAP/mib

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej