Polska jest największym producentem drobiu w Europie
Polska stała się największym producentem drobiu w Unii. W 2014 r. po raz pierwszy w historii produkcja mięsa drobiowego sięgnęła niemal dwóch milionów stu tysięcy ton.
2015-02-24, 13:13
Posłuchaj
Polska stała się największym producentem drobiu w Unii. W 2014 r. po raz pierwszy w historii produkcja mięsa drobiowego sięgnęła niemal dwóch milionów stu tysięcy ton.
Tym samym znaleźliśmy się na pierwszym miejsce w Unii Europejskiej. Jak podkreśla Łukasz Dominiak, dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa, hodowców najbardziej cieszy rosnąca sprzedaż za granicę.
Produkcja rośnie dzięki wzrostowi eksportu i spożycia
Zdaniem Łukasza Dominiaka o sukcesie decydują dwa czynniki. Produkcję drobiu napędza eksport i nasz rosnący apetyt. Duże znaczenie mają też prowadzone akcje promocyjne, prowadzone na rynkach pozaeuropejskich.
REKLAMA
80 procent polskiego drobiu trafia do Unii Europejskiej.─ Dzieje się tak z powodu jakości oraz ceny, spełniamy wysokie normy bezpieczeństwa oraz mamy przystępną ofertę – podkreśla ekspert.
Jeszcze pięć lat temu przeciętny Polak zjadał niespełna 25 kg mięsa drobiowego. W dwa tysiące czternastym, było to prawie 27 kilogramów, a w dwa tysiące piętnastym roku, spożycie może sięgnąć dwudziestu siedmiu kilogramów i dwudziestu deka.
─ To oznacza, że przeciętny Polak je o 4 kg drobiu więcej niż przeciętny mieszkaniec Unii Europejskiej – mówi ekspert.
Justyna Golonko, jk
REKLAMA
REKLAMA