UE: na opakowaniu mięsa musi być kraj jego pochodzenia
Od 1 kwietnia w Unii Europejskiej obowiązują nowe zasady oznaczania mięsa. Zgodnie z nimi na etykietach należy wskazywać kraj pochodzenia produktu.
2015-04-01, 14:52
Posłuchaj
Nowe przepisy, jakie wchodzą dziś w życie, dotyczą mięsa ze świń, z owiec, kóz i drobiu. Zasady te obowiązują wobec mięsa świeżego, schłodzonego i zamrożonego. Nie obowiązują wobec mięsa przetworzonego - mówił rzecznik Komisji ds. rolnictwa Daniel Rosario (IAR)
Dodaj do playlisty
Nowe przepisy, jakie wchodzą dziś w życie, dotyczą mięsa ze świń, z owiec, kóz i drobiu. Zasady te obowiązują wobec mięsa świeżego, schłodzonego i zamrożonego. Nie obowiązują wobec mięsa przetworzonego - powiedział rzecznik Komisji ds. rolnictwa Daniel Rosario.
Kraj hodowli i uboju
Zgodnie z nowymi zasadami, jeśli dane zwierzę zostało wyhodowane i poddane ubojowi w tym samym kraju, to na etykiecie podawany jest kraj pochodzenia. Jeśli jednak hodowla i ubój miały miejsce w dwóch krajach, wskazane muszą zostać oba państwa.
IAR, awi