Nowy rynek dla polskiej wieprzowiny, mięso pojedzie do Egiptu
Polskie służby weterynaryjne otrzymały decyzję odpowiednich egipskich służb, umożliwiającą eksport polskiej wieprzowiny do Egiptu - poinformował we wtorek resort rolnictwa.
2015-06-10, 12:10
Posłuchaj
Witold Choiński ze Związku Polskie Mięso: wyroby z mięsa wieprzowego mogą znaleźć swoich odbiorców wśród turystów czy ludności napływowej (IAR)
Dodaj do playlisty
- Główny Inspektorat Weterynarii otrzymał pismo egipskiej służby weterynaryjnej GOVS, zatwierdzające świadectwo zdrowia dla mięsa wieprzowego bez kości, wyrobów i produktów wieprzowych eksportowanych na rynek Egiptu oraz dla mleka i produktów mleczarskich wywożonych do Egiptu - podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) w komunikacie.
Rozmowy przyniosły efekt
Resort dodaje, że to finalizacja, trwających od 2014 r., uzgodnień ze stroną egipską i renegocjacja obowiązującej dotychczas umowy. MRiRW zwraca też uwagę, że jest to kolejny rynek państwa trzeciego, na który dopuszczone zostało polskie mięso wieprzowe.
Polska wieprzowina w biedniejszych państwach
- W 2014 r. zostały oficjalnie uzgodnione nowe świadectwa zdrowia na eksport mięsa wieprzowego oraz produktów mięsnych zawierających wieprzowinę lub wynegocjowane zmiany w dotychczas uzgodnionych świadectwach z władzami weterynaryjnymi szeregu państw trzecich, tj. Uzbekistan, Azerbejdżan, Kirgistan, Bośnia i Hercegowina, Ukraina, Gruzja, Mołdawia, Mongolia, Nowa Zelandia, Albania, Serbia, Chile.
Według MRiRW nadal prowadzone są negocjacje z Egiptem w zakresie dopuszczenia polskiego mięsa drobiowego i wołowego.
"To może być dochodowy interes"
- Choć większość Egipcjan to muzułmanie, wysyłka wieprzowiny do tego kraju może być dochodowym interesem - uważa Witold Choiński ze Związku Polskie Mięso.
Wskazuje, że po takie wyroby sięgać mogą chociażby liczni turyści lub ludność napływowa. Większość takich ludzi zachowuje swoje nawyki żywieniowe także za granicą - twierdzi.
Egipt, to trzeci po Macedonii i Singapurze, kraj, który otworzył się w tym roku na polską wieprzowinę.
- Negocjacje udaje się kończyć sukcesem, mimo rosyjskiego embarga i wirusa Afrykańskiego Pomoru Świń - zauważa Choiński. Dodatkowe możliwości eksportowe mogą ustabilizować ceny skupu również na rynku wewnętrznym.
Witold Choiński: rosną szanse, że polska wieprzowina wróci na azjatyckie rynki.
Źródło: Newseria
IAR/PAP, fko, awi