Drób w Polsce jest wolny od antybiotyków. Wyrok sądu w tej sprawie

Sąd Okręgowy w Warszawie uznał, że firma drobiarska Farmio może wprowadzać konsumentów w błąd sugerując, że wyprodukowany tylko przez nią drób jest wolny od antybiotyków. W rzeczywistości wszystkie produkty drobiowe w Polsce są od nich wolne.

2016-02-16, 15:47

Drób w Polsce jest wolny od antybiotyków. Wyrok sądu w tej sprawie
Każdy drób w Polsce jest wolny od antybiotyków.Foto: Pixabay

Posłuchaj

̶ Każdy drób w Polsce jest wolny od antybiotyków – mówi w radiowej Jedynce Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej./Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia /.
+
Dodaj do playlisty

Sąd uznał skargę Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, która uważa, że takie praktyki zagrażają całej branży i dlatego Farmio musi wycofać reklamę swoich produktów.

Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Izby podkreśla, że już od dłuższego czasu Izba podejmuje szereg działań aby zatrzymać nieprawdziwą i nieuczciwą komunikację względem konsumentów przez firmę Farmio.

Drób w Polsce jest wolny od antybiotyków

̶ Każdy drób w Polsce jest wolny od antybiotyków – mówi Dominiak.

Jak wyjaśnia, takie działania reklamowe, jakie prowadzi Farmio, utrwalają stereotypy, podważają ponadto zasadność działania takich służb jak inspektorat weterynaryjny.

REKLAMA

̶ Tymczasem według danych za 2014 r., na 2 tysiące próbek jedynie w dwóch wykryto zawartość antybiotyków w mięsie ponad normę, mówi dyrektor.

Mówi, że antybiotyki funkcjonują na rynku drobiu, ale tylko po przepisaniu przez lekarza weterynarii, przy leczeniu stada, jako ostateczność.

Jak podkreśla, również stosowanie hormonów przy produkcji drobiu jest zakazane od kilkudziesięciu lat.

Aleksandra Tycner, jk

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej