Wielkanoc: jak sprawdzić, czy żywność, którą kupujemy na świąteczny stół, jest naprawdę ekologiczna?
Gwiazdą wielkanocnego stołu jest bez wątpienia jajko. Wybierając je w trakcie przedświątecznych zakupów, chcemy, żeby oczywiście, aby było jak najlepsze i najzdrowsze. Często sięgamy zatem po tzw. jajka ekologiczne. Czy to dobry wybór i jak mieć pewność, że do naszego koszyka rzeczywiście trafił produkt ekologiczny?
2016-03-23, 12:00
Posłuchaj
Jak niedawno ujawniły media, w jajkach sprzedawanych jako ekologiczne znaleziono więcej substancji szkodliwych niż w tych pochodzących z ferm przemysłowych.
Jakie kryteria powinien spełniać produkt spożywczy, żeby można było go nazwać ekologicznym, wyjaśnia Jolanta Lyska, dyrektor generalna Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.
- Mówimy o produkcie rolnictwa ekologicznego, w którym nie zastosowano sztucznych nawozów, chemii, pestycydów – wylicza gość radiowej Jedynki. – Rolnictwo ekologiczne jest bardzo skodyfikowane. Procedura, którą należy przejść, aby prowadzić gospodarstwo ekologiczne, albo żeby wytwarzać produkty ekologiczne, jest bardzo skomplikowana i restrykcyjna. Jeżeli dany produkt ma na swojej etykiecie zielony euroliść, to znaczy, że jest ekologiczny. Na etykiecie również powinien być podany numer jednostki certyfikującej, która ten produkt kontroluje, ma pod swoją opieką – dodaje.
Jajko ekologiczne tylko z zerem
Zatem w przypadku produktów zapakowanych fabrycznie sprawdzenie, czy rzeczywiście mamy do czynienia z żywnością ekologiczną, nie powinno stanowić problemu. Jest to jednak trudniejsze, kiedy kupujemy produkty niezapakowane fabrycznie, np. jajka na bazarze.
REKLAMA
- Trzeba sprawdzić, czy na pewno jest tam oznakowanie 0, bo tylko 0 będzie oznaczać, że są to jajka ekologiczne – zaznacza Jolanta Lyska.
Mało gospodarstw ekologicznych
W Polsce jest ponad 26 tys. gospodarstw ekologicznych na 1,5 mln wszystkich gospodarstw. Jest ich zatem stosunkowo niewiele.
Produkują też niewiele żywności, 0,3 – 0,4 proc. całego rynku żywności.
Za wzrostem popytu pójdzie spadek cen?
Konsumenci coraz częściej i coraz chętniej sięgają jednak po żywność ekologiczną, nawet mimo tego, że jest ona droższa. Jak przewiduje gość radiowej Jedynki, za wzrostem popytu na żywność ekologiczną, powinien pójść wkrótce spadek cen.
REKLAMA
Na razie jednak, jak wynika z analiz rynkowych, takie produkty są droższe nawet o 20 – 40 proc. w porównaniu z żywnością produkowaną masowo.
Elżbieta Mamos, awi
REKLAMA