Ceny cukru w górę, bo produkcja nie nadąża za popytem

Na sklepowych półkach drożeje cukier.

2016-04-18, 09:34

Ceny cukru w górę, bo produkcja nie nadąża za popytem
W marcu to cukier zdrożał najbardziej - jego ceny w sklepach poszły w górę średnio o blisko 5 procent.Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

Dlaczego jednym z niewielu drożejących produktów spożywczych jest cukier, wyjaśnia w radiowej Jedynce Kazimierz Kobza, dyrektor Biura w Krajowym Związku Plantatorów Burka Cukrowego./Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

Popyt na cukier na rynku światowym zwiększa się rocznie w przybliżeniu o 2 procent, a prognozy wskazują, że produkcja nie pokryje tych potrzeb.

̶  A to już skutkuje wzrostem cen - tłumaczy Kazimierz Kobza, dyrektor Biura w Krajowym Związku Plantatorów Burka Cukrowego.

Winne ograniczenia produkcji i eksportu

I wyjaśnia, że nie można liczyć na zwiększenie produkcji cukru z trzciny cukrowej, w przypadku buraka cukrowego są europejskie ograniczenia w produkcji i eksporcie, stąd wzrosty cen cukru na giełdach do dawno niespotykanej ceny 440 dol. za tonę.
    
W Polsce jednak cukru nie zabraknie

Jak jednak uspokaja, nie ma jednak obaw, że cukru w Polsce zabraknie.

Podkreśla, że w Polsce są duże zapasy.

̶  Uwzględniając produkcję mamy go 1,7 mln t, spożycie wynosi 1,6 mln t, więc go wystarczy - mówi.

REKLAMA

̶  A że jest sprzedawany jest obecnie po wyższej cenie, przekraczającej koszty produkcji, to dobrze dla branży – mówi ekspert.

Cukier będzie jednak trochę droższy

I dodaje, że dla konsumenta ten wzrost cen oznacza dołożenie w ciągu roku ok. 20 zł do kupowanego cukru.

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy prawie wszystko potaniało z wyjątkiem cukru właśnie.

W marcu to cukier zdrożał najbardziej - jego ceny w sklepach poszły w górę średnio o blisko 5 procent.

REKLAMA

Dariusz Kwiatkowski, jk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej