Ceny cukru w górę, bo produkcja nie nadąża za popytem
Na sklepowych półkach drożeje cukier.
2016-04-18, 09:34
Posłuchaj
Popyt na cukier na rynku światowym zwiększa się rocznie w przybliżeniu o 2 procent, a prognozy wskazują, że produkcja nie pokryje tych potrzeb.
̶ A to już skutkuje wzrostem cen - tłumaczy Kazimierz Kobza, dyrektor Biura w Krajowym Związku Plantatorów Burka Cukrowego.
Winne ograniczenia produkcji i eksportu
I wyjaśnia, że nie można liczyć na zwiększenie produkcji cukru z trzciny cukrowej, w przypadku buraka cukrowego są europejskie ograniczenia w produkcji i eksporcie, stąd wzrosty cen cukru na giełdach do dawno niespotykanej ceny 440 dol. za tonę.
W Polsce jednak cukru nie zabraknie
Jak jednak uspokaja, nie ma jednak obaw, że cukru w Polsce zabraknie.
Podkreśla, że w Polsce są duże zapasy.
̶ Uwzględniając produkcję mamy go 1,7 mln t, spożycie wynosi 1,6 mln t, więc go wystarczy - mówi.
REKLAMA
̶ A że jest sprzedawany jest obecnie po wyższej cenie, przekraczającej koszty produkcji, to dobrze dla branży – mówi ekspert.
Cukier będzie jednak trochę droższy
I dodaje, że dla konsumenta ten wzrost cen oznacza dołożenie w ciągu roku ok. 20 zł do kupowanego cukru.
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy prawie wszystko potaniało z wyjątkiem cukru właśnie.
W marcu to cukier zdrożał najbardziej - jego ceny w sklepach poszły w górę średnio o blisko 5 procent.
REKLAMA
Dariusz Kwiatkowski, jk
REKLAMA