Polska żywność – jej przewagi i kłopoty
Promocja polskiej żywności na świecie, innowacje w branży i problemy poszczególnych sektorów rynku spożywczego - to tematy poruszane podczas odbywającego się dziś i jutro IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu.
2016-10-17, 20:54
Posłuchaj
Jak mówi Edyta Kochlewska, redaktor naczelna portalu dlahandlu.pl, ważne jest budowanie marki polskiej żywności na świecie.
Naturalna żywność – to polska specjalność
Jak podkreśla, trzeba się zastanowić, jak promować polskie marki wykorzystując światowe trendy – np. powrotu do naturalności, co już domeną polskich produktów.
Afrykański Pomór Świń nie pomaga budować marki, zwiększa koszty
Uczestnicy forum rozmawiają też o problemach poszczególnych sektorów. Dla branży mięsnej ciągle poważnym problemem jest ASF.
Jak mówi Waldemar Wiśniewski z Zakładów Mięsnych Czyżew, w przypadku jego zakładów ognisko wykryto 500 metrów od jego bram.
REKLAMA
̶ To spowodowało zwiększenie kosztów przez konieczność zakupów surowca w odległych miejscowościach, w przypadku naszego mięsa możemy je sprzedawać tylko w obrębie wyznaczonej strefy – mówi Waldemar Wiśniewski.
Rynek mleczarski boi się spadku cen
Z kolei sektor mleczarski cieszy się ostatnio ze wzrostów cen swoich produktów.
̶ Zwyżki nie będą trwać jednak wiecznie i mogą być wynikiem spekulacji na rynku - uważa Edward Bajko, prezes zarządu spółdzielni Spomlek.
Jak wyjaśnia, powody tej spekulacji wydają się proste – to zmagazynowane w wyniku interwencji setki tysięcy ton mleka w proszku, masła.
REKLAMA
̶ Trzeba ten towar wypuścić na rynek, najlepiej drożej niż się go kupiło, stąd spekulacja podnosząca ceny – mówi prezes spółdzielni.
Rolnicy i producenci obawiają się umów CETA i TTIP
Istotną kwestią dla producentów żywności są też umowy handlowe CETA i TTIP.
Jak mówi Edward Bajko, koszty produkcji w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych są niższe i dlatego polskim rolnikom będzie trudno konkurować z tamtym rolnictwem.
̶ Boję się, że ze względu na regulacje europejskie oraz różnice klimatyczne, trudno będzie wyprodukować w Europie żywność, która może konkurować cenowo z tą zza oceanu, mówi Bajko.
REKLAMA
Jak konkluduje, może to wpłynąć na próby obniżenia kosztów produkcji, a co za tym idzie, jakości żywności wytwarzanej przez europejskich wytwórców.
Karolina Mózgowiec, jk
REKLAMA