Rynek produktów ekologicznych wart w Polsce 700 mln zł. To 1 procent rynku spożywczego

2016-10-24, 17:14

Rynek produktów ekologicznych wart w Polsce 700 mln zł. To 1 procent rynku spożywczego
Artykuły spożywcze produkowane ekologicznie są droższe od żywności przemysłowej. . Foto: Pixabay

Z każdym rokiem rośnie wartość rynku produktów ekologicznych w Polsce. Eksperci wyceniają go obecnie na około 700 milionów złotych. To jednak wciąż mniej niż 1 procent wartości całego rynku spożywczego.

Posłuchaj

Żywność produkowana ekologicznie cieszy się popularnością szczególnie wśród osób ceniących sobie zdrowy tryb odżywiania oraz smak. Artykuły są przez to łatwiej dostępne - zauważa prezes Stowarzyszenia Polska Ekologia Paweł Krajmas./IAR/.
+
Dodaj do playlisty

̶  Żywność produkowana ekologicznie cieszy się popularnością szczególnie wśród osób ceniących sobie zdrowy tryb odżywiania oraz smak. Artykuły są przez to łatwiej dostępne - zauważa prezes Stowarzyszenia Polska Ekologia Paweł Krajmas.

Rośnie zainteresowanie handlu produktami ekologicznymi

̶  Informacje o zdrowym odżywianiu trafiają masowo do szkół, dzieci szukają artykułów w sklepach z rodzicami posiadających zielony znaczek. To da się zauważyć także przez większe zainteresowanie sieciami handlowymi produktami ekologicznymi - wyjaśnia prezes.

Produkty ekologiczne są droższe

Artykuły spożywcze produkowane ekologicznie są droższe od żywności przemysłowej. Bariera ceny jest dla wielu decydująca przy robieniu zakupów - przyznaje Karolina Kałdońska z pisma "Eko Dostawcy".

̶  To nie jest produkcja masowa. W wypadku żywności ekologicznej mówimy o małej skali, małych przetwórniach. Z drugiej strony, rolnicy ekologiczni nie pryskają wszystkimi środkami ochrony roślin, nie stosują wspomagaczy chemicznych, konserwujących. Ich plony są zatem mniejsze i dlatego droższe - dodaje Karolina Kałdońska.


Wartość rynku żywności ekologicznej w całej Unii Europejskiej szacuje się na około 25 miliardów euro.

IAR, jk

Polecane

Wróć do strony głównej