Ceny żywności na świecie w górę. Najbardziej drożeje cukier, oleje i produkty mleczne

Żywność na światowych rynkach drożeje. W styczniu była ona 16,4 procent droższa niż przed rokiem i ponad 2 procent droższa niż w grudniu.

2017-02-03, 16:18

Ceny żywności na świecie w górę. Najbardziej drożeje cukier, oleje i produkty mleczne
Wzrost cen cukru wynikał z pogorszenia oczekiwań dotyczących produkcji cukru trzcinowego w bieżącym sezonie (2016/2017) wśród głównych jego producentów. Chodzi o Brazylię Indie czy Tajlandię.Foto: Pixabay

Posłuchaj

Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner informuje, że wyższe ceny żywności to także efekt pory roku./IAR/.
+
Dodaj do playlisty

W ujęciu miesięcznym najbardziej, bo o blisko 10 procent, podrożał cukier. Więcej trzeba zapłacić też za zboża oleje roślinne czy produkty mleczne.

Cukier droższy przez gorsze prognozy jej głównych producentów

W stosunku do grudnia wzrosły także ceny zbóż (+3,4 procent), oleju roślinnego (+1,8 procent) oraz produktów mlecznych (+0,2 procent). Jak twierdzi Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa wzrost cen cukru wynikał z pogorszenia oczekiwań dotyczących produkcji cukru trzcinowego w bieżącym sezonie (2016/2017) wśród głównych jego producentów. Chodzi o Brazylię Indie czy Tajlandię.

Ekspert: droższy cukier to efekt spekulacji na giełdach

Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności - Andrzej Gantner informuje, że wyższe ceny żywności to efekt spekulacji giełdowych na świecie. Według niego inwestorzy oceniają, iż fundusze inwestujące w żywność dadzą zarobić więcej niż inne inwestycje. To przekłada się na ceny zbóż czy cukru.

Wzrost cen związany z sezonowością produkcji

Wyższe ceny to zdaniem eksperta również efekt pory roku i mniejszej dostępności warzyw. Andrzej Gantner przypomina jednak, że część produkcji warzyw oraz owoców odbywa się pod szklarniami.

REKLAMA

Wyższe ceny na krajowych targowiskach Polsce to efekt mrozów w Hiszpanii

Ekonomista banku Credit Agricole - Jakub Olipra powiedział Informacyjnej Agencji Radiowej, że wyższe ceny na krajowych targowiskach to według ekspertów efekt nieurodzaju na południu Europy. Import warzyw do Polski w miesiącach zimowych w 50 procentach pochodzi z Hiszpanii.

Jak informuje Jakub Olipra, mróz przyniósł straty w uprawach i skutkuje wzrostem cen warzyw, który może się utrzymać.

Analitycy prognozują, że w kolejnych miesiącach ceny żywności będą rosnąć wolniej niż do tej pory.

IAR, jk

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej