Rośnie eksport wieprzowiny z Polski. Ale rynek azjatycki nadal jest dla nas zamknięty
W pierwszym kwartale tego roku z Polski wyeksportowano 125 tys. ton wieprzowiny, o 20 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
2017-07-21, 18:04
Posłuchaj
Gdzie trafia nasze mięso wieprzowe, wyjaśnia Agnieszka Różańska z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
Wzrost eksportu do USA, Unii, Kanady
I wymienia Unie Europejską, gdzie trafia najwięcej naszej wieprzowiny.
− Bardzo duże wzrosty notujemy w eksporcie tego mięsa do Stanów Zjednoczonych, do Kanady, Chile a także do Hongkongu i Wietnamu, mówi gość Agro Faktów.
Jednak wielki rynek azjatycki jest nadal dla nas zamknięty
Agnieszka Różańska wyjaśnia co jest podstawowym czynnikiem ograniczającym ekspansję eksportową polskich producentów wieprzowiny na rynki azjatyckie.
REKLAMA
I podkreśla, że nadal największą przeszkoda w dostępie do największego rynku, do jakich zaliczają się Chiny, a także Korea Południowa, jest występowanie Afrykańskiego Pomoru Świń.
Czy polska wieprzowina trafi do Japonii?
Niedawno Unia Europejska podpisała wstępną umowę handlową z Japonią. Jakie są szanse polskich eksporterów wieprzowiny zaistnienia na tamtym rynku?
Jak wyjaśnia ekspertka, Kraj Kwitnącej Wiśni jest bardzo wymagającym rynkiem, dlatego gdy mamy do czynienia z problemem z ASF, nie jest to łatwe, ale na pewno w dalszej perspektywie można stawiać na ten rynek.
Najwięcej wieprzowiny trafia z Polski do Włoch i Niemiec
W roku ubiegłym najwięcej polskiej wieprzowiny trafiło do Włoch -13 proc. całego eksportu.
Drugie miejsce wśród największych odbiorców tego gatunku mięsa z Polski zajęły Niemcy, trzecie Hongkong. Czwarte i piąte miejsce należało do Stanów Zjednoczonych oraz Czech.
Elżbieta Mamos, jk
REKLAMA