Nowe technologie z SGGW czekają na praktyczne wdrożenie
Naukowcy z SGGW udowadniają, że odpady powstałe w produkcji można wykorzystać, i w dodatku, nie musza byc uciążliwe dla środowiska.
2017-07-31, 17:06
Posłuchaj
Każdego roku polskie firmy produkujące skrobię ziemniaczaną wytwarzają ponad 100 tys. litrów odpadów tzw. wody sokowej, z kolei efektem ubocznym produkcji biodiesla jest gliceryna.
Te odpady można wykorzystać do produkcji bardzo użytecznego polisacharydu o nazwie glukan.
Do czego z kolei można wykorzystywać glukan
Jak wyjaśnia dr Iwona Gientka z Wydziału nauk o żywności SGGW, glukan można wykorzystywać do produkcji żywności o działaniu prozdrowotnym, w produkcji kosmetyków, jako preparat farmaceutyczny, stymulujący nasz układ immunologiczny do obrony przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, a także w produkcji pasz dla zwierząt.
Patent SGGW dotyczy połączenia dwóch odpadów
Dr Iwona Gientka tłumaczy, na czym polega patent opracowany przez naukowców z SGGW.
− Polega on na połączeniu dwóch odpadów – wodę sokową z gliceryną pochodzącą z produkcji biodiesla. W połączeniu, te dwa komponenty dają nam wspaniałą pożywkę do tego aby bardzo szybko i wydajnie namnażać drożdże, które cechują się taką intensywną produkcją glukanu, mówi gość Agro Faktów.
Nowa technologia mniej zanieczyszcza środowisko
Inną zaletą nowej technologii jest to, że odpady jakimi są woda sokowa i gliceryna po ich utylizacji, w znacznie mniejszym stopniu zanieczyszczają środowisko.
Jak podkreśla, parametry ścieków są dziesięciokrotnie lepsze dla środowiska, nie stanowią już tak dużego obciążenia.
Gotowe patenty naukowców z SGGW czekają na praktyczne wykorzystanie.
Elżbieta Mamos, jk
REKLAMA
REKLAMA