Wielkanocny stół: tańsze jaja, ceny mięsa niewiele większe niż przed rokiem, droższe pieczywo i warzywa
Wszystko wskazuje na to, że tegoroczna Wielkanoc będzie tylko minimalnie droższa niż rok temu. I to głównie z powodu warzyw korzeniowych i cen pieczywa. Za to sztandarowy produkt tych świąt - jaja, są zdecydowanie tańsze niż przed rokiem.
2019-04-14, 13:03
Posłuchaj
Jak mówi analityk rynków rolnych, Paweł Wyrzykowski z Banku BNP Paribas, wzrost cen detalicznych produktów żywnościowych wyniesie, w stosunku do ubiegłego roku, średnio ok. 2,5 procent.
− Najważniejszy produkt Wielkanocny, czyli jaja, są tańsze o co najmniej 10 procent – podkreśla analityk.
Najbardziej zdrożały krajowe warzywa
− Najbardziej zdrożały warzywa krajowe, którym nie tylko w Polsce ale i w całej Europie zaszkodziła ubiegłoroczna susza. Stąd ich mniejsza podaż i wzrost cen. Te w przypadku przeciętnego warzywnego koszyka i warzyw krajowych, takich jak marchew, pietruszka, cebula czy ziemniaki, wzrosły o ok. kilkadziesiąt procent– mówi analityk.
−Mniejsze zbiory pszenicy w Unii Europejskie, w Rosji i na Ukrainie, miały wpływ na wzrost cen mąki, a więc i pieczywa – dopowiada gość radiowej Jedynki.
− Przewidujemy, że ceny mąki wzrosły o 8 procent, a to oznacza, że za pieczywo płacimy o 11 procent więcej – mówi gość radiowej Jedynki. Jak dodaje, na podobnym poziomie zdrożały: sery i masło.
W przypadku mięsa, podwyżki cen wieprzowiny są niewielkie, podobnie jak wędliny i drób.